Stina Wirséns ”Liten” – stor hjälp för små brottsoffer

Stina Wirséns ”Liten” – stor hjälp för små brottsoffer

08 maj, 2015 | Bonnier Carlsen

Brottsoffermyndigheten och Stina Wirsén ger små barn en berättelse om barns rättigheter och vuxnas skyldigheter. Berättelsen om Liten uppmuntrar barn att berätta för en vuxen när det inte känns bra hemma.

Boken om Liten handlar om en liten person som är rädd hemma. I Litens familj blir bråken stora, för stora. Till slut berättar Liten om hur det är hemma för fröken på förskolan.

– Vi som är vuxna har ett ansvar – för egna och andras barn. Om vi orkar se, har mod att ta vårt uppdrag på allvar, kan vi finnas till för barn i vår närhet oavsett om vi är grannar, personal, vänner eller släkt, säger Stina Wirsén.

De flesta barn har erfarenhet av att vuxna i familjen bråkar ibland och vissa barn upplever våld hemma. Det är inte farligt att tycka olika och det är inte farligt att bli arg, men det finns gränser när bråk inte är bråk utan brott.

Barn som läser Liten får veta att det finns många vuxna som ska hjälpa barn och att det finns andra barn som inte har det bra hemma. Genom att prata med barn om hur det är hemma och hur det kan kännas när vuxna bråkar får barnen möjlighet att dela med sig av sina upplevelser. Boken är anpassad för barn från fyra till sju år.

Stina Wirsén:

Liten är en saga, och jag tror att även barn som inte upplevt våld kan ha glädje av boken. Den kan vara en öppning till samtal mellan vuxna och barn.

Liten ingår som en del av Brottsoffermyndighetens informationskoncept Jag vill veta. Informationen riktar sig till barn upp till 18 år och innehåller förutom barnboken också en webbplats, broschyrer, filmer och spel. All information finns samlad på jagvillveta.se och har tagits fram i samverkan med Barnombudsmannen.

− Det är många barn som är med om brott inom familjen. Därför är det viktigt att prata med barn om hur de mår. Boken om Liten kan fungera som ett underlag för samtal med barn om deras rättigheter och vuxnas skyldigheter, säger Annika Öster, generaldirektör vid Brottsoffermyndigheten.

Brottsoffermyndigheten har bland annat spridit boken till alla förskolor i Sverige. Den finns nu till försäljning i bokhandeln.

Om boken:

”I den här sagan blir det verkligen bättre; Liten vågar berätta, och får kärlek, omsorg och hjälp. I verkligheten är det inte alltid så. Vilket gör den här boken ännu viktigare, och ännu mer hjärtskärande.”

Martina Montelius, Expressen Kultur

”Liten är en ytterst angelägen bilderbok för alla små som behöver veta ”att om man berättar finns det stora som hjälper till”. Detta behöver också vi vuxna höra. I den meningen är detta en bok för oss vuxna.”

Opsis Barnkultur

För mer information om boken och kontakt med författaren,
kontakta Tove Kullenberg,
tove.kullenberg@bonnierforlagen.se 08 696 81 89


För information om Jag vill veta, kontakta
Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten,
annika.oster@brottsoffermyndigheten.se
070-677 63 14
eller Hanna Netzell, projektledare, Brottsoffermyndigheten,
hanna.netzell@brottsoffermyndigheten.se
072-249 50 43