Nytt nummer av Granta ute nu

Nytt nummer av Granta ute nu

11 maj, 2015 | Albert Bonniers Förlag

Granta #5 vänder och vrider på vinnaren. Är du en vinnare? Och i så fall, vem har förlorat? Medverkar i detta nummer gör författare som Gertrud Hellbrand, Karl Ove Knausgård och Daniel Sjölin. På onsdag firar vi med en releasefest på Södra Bar i Stockholm. Läser texter på scenen gör Rebecka Hemse, Carl Johan De Geer och Jonathan Johansson.

Svenska Granta är del av ett internationellt nätverk med engelskspråkiga Granta som nav. Tidskriften grundades av studenter i Cambridge i slutet av 1800-talet. År 1979 fick den sin nuvarande form som en arena för nyskriven skönlitteratur och litterära reportage. I dag finns Grantaredaktioner i ett tiotal länder världen över, från Kina till Brasilien.

Granta #5 har temat vinnare. Gertrud Hellbrands novell tar sin början i ett laddat ögonblick under en hopptävling, medan Trifa Shakely skildrar lockelsen i att återvända i triumf. Daniel Sjölin tar med läsaren till ett Sverige i morgon, My Vingren skriver om att avslöja valsegrare och bekämpa näthat med excelfilen som vapen, och Matilda Gustavsson berättar om gudsupplevelser och framgångsteologi under en tonårstid bland radikala unga kristna. Ur norska och finska Granta kommer nyskrivet från Karl Ove Knausgård och Katja Kettu, och ur den engelska utgåvan bland annat Kathryn Chetkovichs närmast klassiska text om avundsjuka i en författarrelation. Dessutom David Treuer om MMA-scenen i reservatet där han växte upp och Lindsey Hilsum om Rwanda två decennier efter folkmordet. Och så blir det smygläsning ur kommande böcker av Alma Kirlić och Saša Stanišić.

Medverkande författare:
Daniel Sjölin, Matilda Gustavsson, Katja Kettu, David Treuer, Gertrud Hellbrand, Lindsey Hilsum, Trifa Shakely, My Vingren, Kathryn Chetkovich, Alma Kirlić, Sasa Stanišić, Karl Ove Knausgård.

Granta #5 har recensionsdag 12 maj.

Releasefest 13 maj, Södra Bar, Mosebacke torg 1, Stockholm:

Köp boken till specialpris och få den signerad av författare på plats.

På scenen läser Carl Johan De Geer Daniel Sjölins text ”Till min segrare”, Rebecka Hemse läser Gertrud Hellbrands ”Dragoner” och Jonathan Johansson läser Matilda Gustavssons text ”Den här tidens lidande väger lätt i jämförelse med den härlighet som kommer att uppenbaras och bli vår”.

Kvällens DJ är Amber Valent (Femtastic)

Tid: 18.00 – 22.00

Fritt inträde

För mer information, intervjuförfrågan samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Marie Björk: marie.bjork@bonnierforlagen.se, 08-6968370