Samantha Ellis – ny bok och författarbesök 26-28 maj

Samantha Ellis – ny bok och författarbesök 26-28 maj

13 maj, 2015 | Albert Bonniers Förlag

Den 26-28 maj besöker den brittiska författaren, journalisten och dramatikern Samantha Ellis Umeå och Stockholm. I Storbritannien har Ellis gjort succé med debuten How To Be A Heroine om att hitta sin identitet genom skönlitteraturen. Nu kommer den på svenska under titeln Mina hjältinnor – Eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket.

Efter en utflykt till heden där hennes favoritroman Svindlande höjder utspelar sig, börjar Samantha Ellis läsa om sin uppväxts favoritböcker. Gemensamt för dem är att de alla har en kvinnlig huvudperson som Samantha på olika sätt identifierat sig med under sin uppväxt. Lizzie Bennet (Stolthet och fördom) står inför hotet att behöva gifta sig med någon hennes familj valt åt henne – det gäller även Samantha, som kommer från en irakisk-judisk familj i London. Anne på Grönkulla är fortfarande ett föredöme med sin fantasi och skaparlust, Scarlett O’Hara lärde henne mycket om självständighet, Sylvia Plath var ett sällskap under tunga år i Cambridge, Lucy Honeychurch (Ett rum med utsikt) fick henne att våga satsa på konsten. Samantha läser Twilight och funderar över om en kvinnas alternativ verkligen är att gifta sig eller dö, hon tänker på knapplösa knull i Rädd att flyga och hon får en ny idol i Sheherazade från Tusen och en natt.

Mina hjältinnor är en varm, personlig och rolig memoar om att växa upp, att bli kvinna, att hitta sin identitet med hjälp av skönlitteraturen. Det är en bok som får en att vilja läsa om alla sina gamla favoriter, att minnas varför man tycker så mycket om att läsa, att vilja sjunka in i romaner igen och riktigt sluka dem. Att läsa den är som att ha en bokcirkel med sig själv.

Den 26/5 blir Samantha Ellis också den första gästen på den nystartade Internationella författarscenen i Umeå där hon kommer att samtala om sin bok med Yukiko Duke, kritiker, redaktör för tidningen Vi läser samt en av de konstnärliga ledarna för Stockholm Literature.

För nedladdning av pressbilder på Samantha Ellis ladda ner här:

http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/E/samantha-ellis/