Pixiboken, älskad av tre generationer barn och sålts i mer än 60 miljoner exemplar, firar 60 år!

Pixiboken, älskad av tre generationer barn och sålts i mer än 60 miljoner exemplar, firar 60 år!

18 maj, 2015 | Bonnier Carlsen

Grattis Pixi! Barnens egen pocketbok fyller 60 år. Pixiböcker har lästs av tre generationer barn och sålts i över 60 miljoner exemplar under 60 år – bara i Sverige. 

Vi firar med att ge ut två bilderboksfavoriter – Jan Lööf och Stina Wirsén! Dessutom ger vi ut Pixi i ett nytt format – MiniPixi.

Sedan starten 1955 har 60 miljoner böcker sålts bara i Sverige. I slutet av 1950-talet gavs de ut under namnet ”En mini bok”. Över 1300 Pixi-titlar har kommit ut på svenska, och över 700 illustratörer och författare har gjort svenska Pixiböcker.

– Tanken med Pixiboken är att de ska vara slitstarka och tåla att läsas i barnens vardagsmiljö, säger Martin Harris, redaktör för Pixi på Bonnier Carlsen. Pixiboken är barnens egen pocketbok.

Sju av Stina Wirséns omåttligt populära Vem-böcker blir nu också Pixiböcker, samlade i en liten box: små dramer om stora känslor. Likaså finns sju av den store konstnären Jan Lööfs verk samlade i en liten Pixibox.

Och så kommer MiniPixi – ännu mindre och gulligare än tidigare. Perfekt för dockskåpet och i kalasgodispåsen.

Här är ett urval författare och illustratörer som gjort Pixiböcker:

Lotta Olsson • Maria Jönsson • Jan Lööf • Annika Samuelsson • Johan Wanloo • Katerina Janouch • Magnus Ljunggren • Mats Vänehem • Christina Alvner • Mati Lepp • Lisen Adbåge • Carin Wirsén • Stina Wirsén • Maria Nilsson Thore Gösta Knutsson • Maj Bylock • Tord Nygren • Viveka Sjögren • Lotta Geffenblad • Pernilla Stalfelt • Björn Bergenholtz • Thomas Svensson • Kerstin Sundh • Rina Dahlerup • Ulf Nilsson • Per Demervall • Camilla Gripe • H. C. Andersen •Lennart Hellsing • Bröderna Grimm • Alice Tegnér • Ingela P Arrhenius • Ulf Stark