Crimetime Gotland delar ut nytt deckarpris – och Tony Parsons (UK) klar för festivalen

Crimetime Gotland delar ut nytt deckarpris – och Tony Parsons (UK) klar för festivalen

11 juni, 2015 | Bonnierförlagen

Crimetime Gotland instiftar det nya deckarpriset, Crimetime Specsavers Award, som går till en ny stjärna på deckarhimlen. Idag presenterar festivalen även dag för dag-programmet: Nu är det klart att brittiska författaren Tony Parsons kommer vid sidan av andra internationella stjärnor som Lars Kepler, Belinda Bauer, Denise Mina, Roger Hobbs, Anne Holt, Jussi Adler-Olsen och större delen av den svenska deckareliten. Sammanlagt medverkar närmare 50 författare på den fyra dagar långa deckarfesten den 13–16 augusti i Visby.

– Crimetime Specsavers Award är ett nytt efterlängtat deckarpris som sätter ljus på den nya deckargenerationen, säger Carina Nunstedt, festivalchef och juryordförande.

Juryn för priset består även av Magnus Utvik, litteraturrecensent för bland annat SVT, Helena Dahlgren, thriller- och deckarexpert som har bloggen Dark Places och Marita Bertilson, Sverigechef på Specsavers. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst. På www.specsavers.se/crimetime-specsavers-award kan alla som vill vara med och rösta fram vinnaren. Priset går till en ny deckarförfattare som har debuterat 2014 eller senare. Förutom äran mottager pristagaren 10 000 SEK och en statyett.
 
De fem nominerade är:

JENNY ROGNEBY
Tio förlag ville ge ut Jenny Rognebys debutroman Leona – tärningen är kastad (W&W, 2014). Succédeckaren tar med läsaren på en mystisk utredning av ett besynnerligt bankrån där en sjuårig flicka får med sig ett miljonbelopp.

SARA LARSSON
Sara Larsson uppmärksammades stort när debuten Den första lögnen (Norstedts, 2015) släpptes. ”Oerhört skickligt skriven”, löd recensioner. Boken handlar om Josefine, som 16 år gammal blir brutalt våldtagen efter en fest i Visby.

STEFAN AHNHEM
Stefan Ahnhem är filmmanusförfattare sedan 20 år, känd för bland annat Wallander. Debutromanen Offer utan ansikte (Forum, 2014) har beskrivits som en rafflande blandning av psykologisk thriller, skånsk deckartradition och amerikansk seriemördaraction. 2015 är han aktuell med uppföljaren Den nionde graven.

ANNA KAROLINA
Anna Karolina har arbetat som polis i Stockholm och Malmö. Efter studier vid Författarskolan på Lunds Universitet bestämde hon sig för att skriva sin första deckare: hyllade Stöld av babian (Norstedts, 2014), om den kriminella Adnan och nya polisen Amanda som söker hämnd efter systerns självmord.

ANNA LIHAMMER
Anna Lihammer belönades med Svenska Deckarakademins pris Årets bästa deckardebut 2014 för sin historiska kriminalroman Medan mörkret faller (Historiska Media). I mars 2015 kom hon ut med sin andra roman Än skyddar natten.

Crimetime Specsavers Award delas ut i samarbete med Specsavers Sweden. Läs mer på www.specsavers.se/crimetime-specsavers-award

***
Festivalnytt: Tony Parsons klar för Crimetime Gotland

Parsons är en av Storbritanniens mest hyllade författare, mest känd för Mannen och pojken (2001). Hans thriller Murder Bag (EA Förlag) har fått lysande recensioner. ”En bladvändare av högsta kaliber”, skrev Aftonbladets Ingalill Mosander.

– Vi är väldigt stolta över att välkomna ytterligare en internationell favorit till deckarfestivalen. Tony Parsons har gjort en mycket spännande resa som författare. Murder Bag är ett måste för alla thrillerälskare, säger festivalchefen Carina Nunstedt.

Dag för dag-programmet klart!
Närmare 50 kända deckarförfattare och moderatorer medverkar på Sveriges nya internationella deckarfestival den 13–16 augusti i Visby. Det blir en fyra dagar lång deckarfest med spännande samtal, författarmöten, skrivarskola, deckarmusikal, festivalbar, författarmiddagar, utflykter och vandringar i böckernas spår. Läs mer om alla medverkande författare och festivalens dag för dag-program på www.crimetimegotland.se

Crimetime Gotland presenteras av Books & Dreams och Blixten & Co i samarbete med Region Gotland.

Biljetter
Det finns både 1-dagsbiljetter och 4-dagars festivalpass. Dessutom biljetter till skrivarskola, författarmiddagar, mordvandringar, deckarmusikal och bussutflykter med Mari Jungstedt och Anna Jansson. Boka på www.crimetimegotland.se

Presskontakt/Pressackreditering
Pressackrediteringen är öppen fram till torsdagen den 6:e augusti kl. 17.00. För mer information kontakta: Natalie Pettersson, ILES PR076 867 10 60 natalie@iles.se

Pressbilder
Pressbilder finns på www.crimetimegotland.se

Blixten & Co
Vera Tjärnå, marknadsansvarig 076 840 04 29 vera@blixten.se

Books & Dreams
Carina Nunstedt, programchef Crimetime Gotland 070 667 73 46 carina@booksdreams.se