Fyra svenska genombrott i höstens klassikersläpp

Fyra svenska genombrott i höstens klassikersläpp

18 juni, 2015 | Bonnier Pocket

Höstens släpp från Albert Bonniers klassikerserie innehåller fyra svenska 1900-talsförfattares genombrottsromaner – Nässlorna blomma av Harry Martinson, Måna är död av Ivar Lo-Johansson, Tjärdalen av Sara Lidman och Dykungens dotter av Birgitta Trotzig. Alla romanerna har fått nyskrivna förord och försetts med nya omslag gjorda av illustratören Kristin Lidström.

”Vårt nya släpp innehåller fyra efterfrågande och banbrytande romaner som alla representerar nya strömningar inom svensk 1900-tals litteratur”, säger Klara Johansson, projektledare för Albert Bonniers Klassiker. ”Som vanligt paketerar vi vårt släpp i en enhetlig form och denna gång har illustratören Kristin Lidström skapat fantastiskt fina omslag som både känns retro och samtidigt moderna och nyskapande.”

Förorden är skrivna av Nina Björk, (Nässlorna blomma) Ebba Witt-Brattström, (Dykungens dotter) Stefan Lindberg, (Tjärdalen) och Anneli Jordahl, (Måna är död)

Kristin Lidström berättar om hur det var att gestalta dessa klassiker:

”Som jag hade väntat på att få göra ett skönlitterärt klassikeruppdrag liknande detta med författare som jag dessutom själv har intresse av. Att få jobba grafiskt och illustrativt med en serie på det här sättet och sätta samman färg och form helt fritt var så lustfullt att jag kände en smärre sorg när det väl var över. En bonus med uppdraget var att jag även fick välja ut citat till baksidorna. I de här grafiska omslagen försökte jag hitta en formnivå som kunde vara dekorativ i sig självt och samtidigt avslöja något om berättelserna bakom titlarna.”

Anneli Jordahl ur sitt förord till Måna är död av Ivar Lo-Johansson:

Måna är död är en av den svenska litteraturens stora kärleksromaner. Passionsdramat som utspelar sig en sommar på en jämtländsk fäbodvall belägen vid en älv har inte grånat. Nej, den är modern, språkligt och ämnesmässigt, på samma sätt som August Strindbergs klass- och könskampsdrama Fröken Julie ständigt är aktuell. Inte minst har genusforskarna funnit många komplexa godbitar att bena ut ur detta verk.”

Det nya klassikersläppet utkommer den 25 augusti, för recensionsexemplar och övrig information kontakta Klara Johansson

klara.johansson@bonnierforlagen.se