Augustprisbelönade Jessica Schiefauer aktuell med roman om kärlek, besatthet och våld

Augustprisbelönade Jessica Schiefauer aktuell med roman om kärlek, besatthet och våld

25 juni, 2015 | Bonnier Carlsen

Jessica Schiefauer Augustprisbelönades för sin förra roman Pojkarna. Nu utkommer När hundarna kommer (recensionsdag 24 augusti). En förtätad och aktuell berättelse om kärlek, besatthet och om våld. 

Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö.

Du växte själv upp i en stad, där en tonårig pojke dödades av jämnåriga. Ett mord som uppmärksammades över hela landet, och ett kollektivt trauma för stadens unga. Har detta påverkat ditt författarskap på något sätt?

Ja, absolut. Min hemstad blev en hotfull plats. Väldigt svåra frågor kom plötsligt lite för nära. Det var otäckt men det fick mig också att börja fundera över mekanismer, i samhället och i människors psyken. Och ur det hemska kom också kärlek och sammanhållning! Kanske hade jag aldrig börjat skriva om jag inte blivit tvungen att fundera över de där frågorna – besatthet, makt, våld – så pass tidigt i livet, säger Jessica Schiefauer.

Har historien i boken några likheter med det som hände där?

Säkert i vissa delar, men i andra delar inte alls. Det finns nog spår av flera liknande händelser i boken, eftersom jag studerade flera faktiska fall när jag gjorde research. Jag tror att olika läsare kan känna igen detaljer från olika sammanhang, beroende på vilka faktiska händelser som gjort intryck på dem. Men först och främst kommer den här historien ur min fantasi.

Boken utspelar sig i en tid av främlingsfientlighet och oro. Hur tänker du kring det?

I mitt huvud är det en berättelse från 90-talet, då jag själv var tonåring. Men läsaren får själv bestämma när boken utspelar sig. Det finns många likheter mellan mina ungdomsår och nu: ett främlingsfientligt parti i riksdagen, lågkonjunktur, en hård människosyn som sprids i rasande fart – ofta tänker jag att mitt 90-tal går i en kuslig repris. Så jag tror att både unga och äldre kan känna igen sin tonårstid i den här historien.

Jessica Schiefauer kritikerrosade roman Pojkarna tilldelades Augustpriset 2011 och har dramatiserats för scen och även filmatiserats, i regi av Alexandra Keining, premiär vintern 2015. Jessica Schiefauer är verksam som författare och lärare vid skrivarutbildningar. Hon bor med sin familj i Göteborg.