Prisbelönade Sarah Sheppard tillbaka med ny faktaboksserie för barn

Prisbelönade Sarah Sheppard tillbaka med ny faktaboksserie för barn

09 september, 2015 | Bonnier Carlsen

Vetenskapsentusiasten Sarah Sheppard är aktuell med en ny serie faktaböcker för barn. Jorden runt: Hajar är den första boken i serien Jorden runt som tar avstamp i hennes bästsäljande bok Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare (2013) och handlar om allt fantastiskt, spännande och mystiskt som finns på vår planet.

När författaren och illustratören Sarah Sheppard arbetade med Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare upptäckte hon en mängd spännande saker som inte fick plats i boken. Detta låg istället till grund för den nya boken Jorden runt: Hajar, som är den första boken i serien Jorden runt om hur fantastisk vår planet är

Varifrån kommer ditt intresse för naturvetenskap?

Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap. Jag är väldigt fascinerad av egentligen allt som har med jorden att göra, dinosaurier, vulkaner, djuphavsgravar, evolutionen, rymden… Och så älskar jag alla sorters djur, jag är en närmast rabiat djurvän. 

Varför har du skrivit en bok om just hajar?

Jag verkar ha en förkärlek för riktigt uråldriga djur! Hajar har funnits på jorden hur länge som helst, i över 400 miljoner år, mycket längre än till och med dinosaurier. Ett riktigt drömdjur för mig att skriva och rita om alltså! Mitt intresse för hajar vaknade när jag jobbade med boken Viktiga kartor för två år sedan. På uppslaget om ”Farliga djur” hade förstås vithajen en given plats, men det fanns så mycket spännande att berätta som inte fick plats i kartboken. Så det fick bli en helt egen bok, där jag totalt snöar in på hajar. Ett helt fantastiskt och bitvis missförstått djur!

Vad får läsaren ta del av och lära sig i boken?

Man får läsa om en massa olika hajar, till exempel den vänliga och väldiga valhajen, den livsfarliga tjurhajen som kan dyka upp där man minst anar, till exempel långt upp i sötvattensfloder, den mystiska rosa trollhajen som lever långt ner i djuphavet, den extremt stora, men tyvärr utdöda megalodon och så storfavoriten vithajen förstås. I boken finns också en hajatlas om man vill veta var de olika hajarna håller till. En serie om som handlar sandtigerhajungen som äter upp sina syskon – innan de ens är födda! Om man gillar att simma i havet finns det tips på hur man ska göra för att undvika att bli hajlunch och en karta över stränder man kanske gör bäst i att undvika…

Jorden runt: Hajar har recensionsdag den 14 september. I samband med detta kommer även Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare ut i travel size.

Sarah Sheppard är illustratör och författare. Efter en universitetskurs i paleontologi blev hon dinosauriefantast och skrev faktaboken Massor av dinosaurier som nominerades till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2008. Hennes kartbok Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare tilldelades Carl von Linné-plaketten för årets bästa faktabok. Med sin alldeles egna blandning av humor, fakta och fantasi står Sarah Sheppards faktaböcker för barn i en klass för sig.

För recensionsexemplar, bilder eller information om boken, vänligen kontakta Hanna Lundkvist, hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se, 08-696 86 63