Bonnier Pockets nyheter i oktober

Bonnier Pockets nyheter i oktober

15 september, 2015 | Bonnier Pocket

I vargavinterns land av Cecilia Ekbäck

I vargavinterns land är en historisk thriller om en överlevande kvinna och ett grymt brott. Cecilia Ekbäck debuterar med en klassisk bladvändare.
Året är 1717 och den kallaste vintern i mannaminne står för dörren. Maija, Paavo och deras två döttrar har flytt från Österbotten och bosatt sig i det kärva men vackra Lappland. I trakten finns en kyrka, en präst och några nybyggare. Alldeles intill dem tornar Svartåsen upp sig, ett berg vars dunkla historia kastar sin skugga över traktens invånare.

”Varje gång det händer något på Svartåsen säger folk att det är djävulen. De påstår att uppe på berget är det inte Gud som härskar och att allt sägs där kommer att genljuda i generationer.”

En bön för de stulna av Jennifer Clement

Livet är tufft för Ladydi och de andra flickorna i den lilla byn på mexikanska landsbygden, som lever under ständigt hot att kidnappas av knarkkartellerna som styr trakten. Och en dag händer det: den vackraste flickan kastas in i en bil och försvinner.

Jennifer Clement berättar om ett Mexico där flickor försöker likna pojkar så länge det är möjligt för att inte kidnappas och säljas, och där polisen är lika farliga som de kriminella. En värld där det är säkrast för en flicka att vara ful.

”Clements prosa är lika rå och jordnära som vacker och lyrisk – hon är även poet – och Niclas Hvals översättning är ett litet under av precision och tonträff. … I slutändan är den här romanen en rungande hyllning till lojaliteten, kärleken och vänskapen mellan en grupp utsatta kvinnor och en berättelse som lämnar sin läsare med ett litet flimrande hopp, trots allt.” – Svenska Dagbladet

Räddaren i nöden av J D Salinger

Holden Caufield är 16 år och tycker livet är för jävligt. men ibland också så vackert att man kan dö. Han har just blivit relegerad från skolan och ska möta sina föräldrar i New York. Istället dyker han in i Manhattans storstadsdjungel för att under några hektiska dygn leva som en vuxen. Han hinner gå på nattklubbar, möta före detta flickvänner, misslyckas kapitalt med ett hotelläventyr med en call girl innan familjen obevekligt åter sluter sig kring honom.

J.D. Salinger har med Räddaren i nöden gett en tidlös skildring av ungdomens revolt mot den förstelnade vuxenvärlden. En fräck, rolig och desperat insiktsfull roman som blivit kultbok sen den kom ut i början av 50-talet. (I en uppdaterad översättning av Klas Östergren.)