Ny bok! Per Morberg: Maten drycken och konsten att kombinera

Ny bok! Per Morberg: Maten drycken och konsten att kombinera

21 september, 2015 | Bonnier Fakta

Maten, drycken och konsten att kombinera. Vad mer behövs egentligen för en lyckad måltid? I sin nya maffiga bok mixar Per Morberg sina allra bästa recept med ett trettiotal nya och tipsar om dryckerna som tar smakupplevelsen till nya höjder. 

Till varje rätt rekommenderar han tre olika drycker – öl, vin och champagne förstås men också mjölk, lingondricka och mycket annat. Helt enkelt sina favoriter. Det blir pinot noir, portugisiskt vitt och chardonnay till kycklingen med dragonsås, svensk ljus lager, IPA och klosteröl till sjömansbiffen och bordeaux, bordeaux och åter bordeaux till söndagssteken.

Morberg bjuder i Maten, drycken och konsten att kombinera in till sin värld av smaker:

– I den här boken har jag blandat mina allra bästa gamla recept med nya favoriter och från min lilla privilegierade vrå av världen gett mig själv uppgiften att hitta de perfekta dryckerna till över 100 olika rätter: festmat, husmanskost, bistrorätter, vilträtter, desserter och en och annan joker. 

– Till blodpudding dricker jag helst mjölk. Varför ändra på sådant som fungerar? Men annars är det inte lika lätt att kombinera mat och dryck. Visst fungerar en Château Smith Haut Lafitte till det mesta bara för att den är så bra, men det finns ju så mycket annat att utforska och massor att lära om hur drycker samspelar med olika maträtter och deras tillbehör. Vitt är inte bara vitt, rött är inte bara rött, öl är inte bara lager. Och man kan faktiskt dricka blåbärsdryck till mat. Följ med och testa, men kom ihåg att också lita på din egen smak.// Per Morberg

Recensionsdag 13 oktober

Per Morberg kommer att vara på bokmässan lördag 26/9 och söndag 27/9 och då bl a berätta om sin nya bok, möta läsare och signera.

För mer information recensionsex och bilder kontakta sofia.heurlin@bonnierforlagen.se