Annika Thor och Maria Jönsson tilldelas Elsa Beskow-plaketten

Annika Thor och Maria Jönsson tilldelas Elsa Beskow-plaketten

06 oktober, 2015 | Bonnier Carlsen

Elsa Beskow-plaketten 2015 tilldelas Annika Thor och Maria Jönsson för bilderboken Flickan från långt borta.

Elsa Beskow-plaketten utdelas årligen av Svensk biblioteksförening till den konstnär som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken. Priset instiftades 1958 och utdelas till den konstnär som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken

Juryns motivering lyder:

”Maria Jönsson och Annika Thor tilldelas årets Elsa Beskow-plakett för bilderboken ”Flickan från långt borta”. Med mjuk känslighet formas en berättelse om värme och längtan, om ensamhet och motspänstig vänskap. Den lilla flickan värmer med sprittande hopp och lekfullhet en kvinnas kalla hjärta, i en lyrisk och bildlig metafor. Thors rena text och Jönssons fantasifyllda, spirande bilder växer ihop till en symbios. Boken är inte bara en lisa utan en uppmaning att öppna sin dörr, till stora som små själar.”

Prisceremonin sker måndag 26 oktober då Svensk biblioteksförenings åtta utmärkelser delas ut under ledning av Tina Ahlin. Körsång, specialkoreograferad dans med Daniel Koivunen och Aniarapristagaren som läser ur sin bok står på programmet och biblioteket är öppet för alla.