”Jag tycker om att bli överraskad när jag skriver”

”Jag tycker om att bli överraskad när jag skriver”

06 oktober, 2015 | Månpocket

Nyligen kom brittiska Sarah Hilarys debutdeckare Någon annans skuld ut i Månpocket. Vi fick möjlighet att ställa några frågor till henne om hennes författarskap och hennes prisbelönta bok som också är på väg att filmatiseras för TV.

Kan du berätta lite om din bakgrund?

Jag växte upp i norra England och flyttade sedan till London-trakten för att studera på universitetet och tog examen i idéhistoria. Jag började arbeta i London och hamnade så småningom i kungliga flottan där jag arbetade som journalist. Numer arbetar jag två dagar i veckan för ett företag som specialiserat sig på att hitta fantastiska semestermål.

Hur kom det sig att du började skriva kriminalromaner?

Jag har läst kriminalromaner sedan jag var barn, och deckare är mina favoritprogram på TV också. Jag älskar Bron, och Saga Norén. Kriminalromaner låter oss utforska de mörkaste hörnen i världen och människors inre, men de visar också de fantastiska saker som människan är förmögen till, som medkänsla, hjältemod och förlåtelse.

Har du någon favoritförfattare? Favoritböcker?

Jag älskar Patricia Highsmiths böcker, som är väldigt omskakande men också väldigt uppriktiga. Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg är en av mina favoritböcker. Den fångar verkligen det där hjältemodet som jag nämnde, och den har en sådan värme och humor.

Hur fick du idén till Någon annans skuld? Vad inspirerade dig?

Det var två saker. Den ena var idén om ett brott med många vittnen, men opålitliga vittnen. Och så det faktum att det vi ser kan leda oss på villospår, ofta ser vi det vi förväntar oss att se. Jag ville undersöka hur vi få fram sanningen om ett fruktansvärt brott, hur den kan vara en annan än vi först tror – trots att hela dramat utspelat sig mitt framför ögonen på oss

Din huvudperson, polisen Marnie Rome, fanns hon med i boken från början? Vad kom först, din huvudperson eller själva handlingen?

Marnie hade funnits med I en tidigare bok jag skrivit, men inte som huvudperson. När jag bestämde mig för att skriva en bok där Marnie var huvuperson, förstod jag att hon måste få en intressant bakgrundshistoria, några privata demoner att brottas med, det var så tatueringarna kom in i bilden. Oftast har jag en idé om en handling och några karaktärer och sedan sätter jag ihop dem och ser vad som händer. Jag planerar inte hela handlingen eftersom jag tycker om att bli överraskad när jag skriver. Förhoppningsvis betyder det att läsarna blir överraskade också.

Kan du berätta lite om ämnet och miljön för Någon annans skuld och varför du valt dem?

På en nivå handlar det som våld I hemmet. En stor del av berättelsen utspelar sig på en kvinnojour dit kvinnor och flickor sökt skydd från de som skadat och hotat dem. Jag ville att det skulle utspela sig på ett begränsat utrymme, i en sluten värld. En värld som väldigt få av oss har någon erfarenhet av, lyckligtvis. På samma sätt som väldigt få av oss vet vad som utspelar sig bakom dörren hos våra grannar, eller till och med hos våra vänner. Någon annans skuld är en bok om de hemligheter människor gömmer, ibland till och med för sig själva. Marnie Rome är expert på att avslöja hemligheter, men hon är också expert på att dölja dem.I takte med att handlingen går framåt får vi reda på mer och mer om kvinnorna på kvinnojouren – en hel del hemska saker – samtidigt som vi förstår mer och mer om Marnie och den hon är.

Var skriver du? Hemma eller någon annanstans?

Jag har ett väldigt fint skrivbord hemma men jag föredrar att sitt på ett kafé. Jag tycker om att vara omgiven av människor och ljud när jag skriver. Och jag tycker om gott kaffe.

När skriver du?

Hela tiden. Jag är en morgonmänniska så jag tycker om att gå upp tidigt och skriva, hellre än att sitta uppe sent.

Varför skriver du?

För att nå ut till människor. Jag har glädjen att ha läsare över hela världen. Tanken på att människor i Sverige, och Norge, och Polen läser mina böcker och får lära känna Marnie Rome gör mig väldigt glad.

Din andra kriminalroman om Marnie Rome, No Other Darkness, har kommit ut i Storbritannien. Kommer det ännu fler?

Ja, jag är i stort sett klar med den tredje boken, Tastes Like Fear, som kommer ut i Storbritannien 2016. Snart ska jag börja på den fjärde, och jag hoppas få skriva en femte och sjätte och till om med ännu fler. Jag har massor av historier om Marnie som jag vill berätta så jag hoppas att publiken vill fortsätta att läsa om henne.