Samarbete möjliggör återanvändning av unik bokskatt

Samarbete möjliggör återanvändning av unik bokskatt

15 oktober, 2015 | Bonnierförlagen

Bonnierförlagen och föreningen Bildupphovsrätt i Sverige har ingått ett avtal för digitalisering av gamla bokomslag. Cirka 5000 böcker som inte funnits tillgängliga blir nu möjliga att läsa igen som e-böcker med sina originalomslag. Genom detta nya avtal kan en del av svensk bokformgivning återanvändas på ett unikt sätt.

Överenskommelsen omfattar upphovsrättsskyddade bilder av alla bildkreatörer, såväl yrkesverksamma som avlidna. Avtalet gäller endast digitalisering av bokomslag som tidigare givits ut på Bonnierförlagen.

– Vi värnar vår förlagshistoria och kan äntligen lyfta fram den visuellt. I vårt arkiv finns verk av många legendariska formgivare, illustratörer och bokkonstnärer som nu kommer att leva vidare i den digitala bokvärlden. Vi tillvaratar på en gång svensk form och förlagshistoria, säger Bonnierförlagens designansvariga Nina Ulmaja.

– För oss har det varit viktigt att upphovspersonerna får skälig ersättning för den digitalisering som nu sker. Det har också varit viktigt för oss att inte upplåta rättigheter för längre tid än att marknaden för e-böcker går att överblicka, säger Åsa Anesäter, förbundsjurist på Svenska Tecknare, som tillsammans med Erik Forslund förhandlat avtalet för Bildupphovsrätts räkning.

I listan nedan finns information om vem som är bildskapare till respektive omslag som är presenterade i pressmeddelandet.

Omslag uppifrån från vänster:
Ut ur lustgården av Irja Browallius – Sven Ljungberg
Oskyld av Åsa Ericsdotter – Johanna Rubin Dranger
Efter oss syndafloden av Stig Claesson – Stig Claesson
En karriär av Anders Jonasson – Per Åhlin
Elektra av Ivar Lo-Johansson – Sven Ljungberg
Casanovas senare resor av Jacques Werup – Per Åhlin
Azalea Walter Ljungquist – Arne Klingborg
Fallet Ingegerd Bremssen – Dagmar Edqvist – i.u.
Sist till kvarn av Folke Mellvig – Rolf Lagerson
Rosa rummet av Hans Alfredson – Jan Biberg
Grallimmatik av Tage Danielsson – Per Åhlin
Carnivora av Lars Gyllensten – i.u.
Inte precis om kvinnorna av Evert Taube – Evert Taube
Flickan i verkligheten av Kerstin Thorvall – Kerstin Thorvall
Returbiljett Polen av Jacques Werup – Merete Herrström

För ytterligare information kontakta:
Nina Ulmaja, Designansvarig, Bonnierförlagen
Tel 070-577 86 57, nina.ulmaja@albertbonniers.se

Bildupphovsrätt i Sverige är en ekonomisk förening som består av de sju bildorganisationer i Sverige som är representativa för de i Sverige verksamma upphovspersonerna till bild och form samt av cirka 8 500 direkt anslutna upphovspersoner. Genom utländska systerorganisationer företräder Bildupphovsrätt ytterligare drygt 90 000 upphovspersoner i Sverige.