Adamsonstatyetten går till serietecknaren Peter Bergting

Adamsonstatyetten går till serietecknaren Peter Bergting

19 oktober, 2015 | Kartago

Tecknaren och illustratören Peter Bergting fick i helgen ta emot Svenska serieakademins Adamsonstatyett 2015. Bergting, som är en av Sveriges främsta serietecknare inom fantasy och skräck, är aktuell med boken Domovoi, Kartago förlag.

Svenska serieakademin delar ut Adamsonstatyetten för att uppmärksamma kvalitetsserier i Sverige och utomlands. Statyetten är uppkallad efter Oscar Jacobssons serie Adamson, som startade i skämttidningen Söndags-Nisse 1920. Adamson är fortfarande Sveriges internationellt mest spridda serie.

Peter Bergting har illustrerat och gjort omslag till mängder av såväl barn-ungdom-som vuxenböcker, bland annat omslaget till böckerna om Harry Potter, samt Jens Lapidus grafiska roman Gängkrig 145. Han slog igenom 2007 med The Portent del 1: De dödas rike, som följdes av Tecken i skyn som utkom 2014. Han är en av de främsta serietecknarna inom fantasy och skräck i Sverige, som även har kommit ut på Dark Horse Comics i USA, var en anledning till att Bergting fick ta över serietidningen Baltimore tillsammans med Mike Mignola, upphovsmannen till världssuccéen Hellboy.

Svenska serieakademin skriver följande i sin motivering: ”Den ena av 2015 års svenska Adamsonstatyetter tilldelas Peter Bergting, som med en häpnadsväckande flit och kapacitet gjort en högst väsentlig och trovärdig internationell karriär. Hans verkslista är bedövande: fantasytecknare, bok- och rollspelsillustratör, skapare av serieromaner för betydande USA-förlag som Dark Horse och Image Comics. I Sverige blev han särskilt uppmärksammad för serieromanen ”Gängkrig 145” i samarbete med Jens Lapidus 2009. Bergting arbetar oförtrutet vidare. Vår fascination fortsätter.”


I augusti släpptes boken Domovoi på Kartago förlag. Ett originalverk som handlar om Jennie, en upprorisk och strulig tjej i tjugoårsåldern som ­jobbar på ett fik i Gamla stan. Ett fik som serverar spöken, älvor och andra varelser som kommit från sagor och myter.

I vår är Peter Bergting aktuell med boken För evigt trogen, som skildrar varför annars vanliga arbetande män går ut i grupper och slåss. En bok om manliga relationer och manligt våld. Boken är gjord tillsammans Cyril Hellman som inför manusarbetet har intervjuat ett trettiotal supportrar, allt är lyhört tolkat av Peter Bergting.

För mer information, intervjuförfrågan samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Marie Björk: marie.bjork@bonnierforlagen.se08-6968370

www.kartago.se