​​”Jag har alltid gillat att rita snippor”

​​”Jag har alltid gillat att rita snippor”

20 oktober, 2015 | Kartago

Genom serieförlag går nu feminismen in i en ny fas och erövrar ny mark, det började förra året med serieantologin ”Kvinnor ritar bara serier om mens” och Liv Strömqvists ”Kunskapens frukt”. Här fortsätter nu landvinningarna med Anna Åhlunds ”En snippa om dagen”, ett konstprojekt fyllt av styrka och humor.

– Jag har alltid gillat att rita snippor och jag tror att snippans frigörelse är en nödvändig del av kvinnans frigörelse, säger Anna Åhlund.

Anna Åhlund är illustratör och konstnär som har arbetat med flera av våra kända musikartister och dessutom skapat konceptliknande konst med årsprojekt som tema; bland annat ”ett shoppingfritt år”, som fick stor uppmärksamhet. I denna anda drog hon förra året igång ”En snippa om dagen”, där hon ritar en ny snippa varje dag och skriver en text till. Bilderna har hon lagt upp på sociala medier och responsen har blivit stor, bland annat med utställning på restaurang Riche i Stockholm. Snipporna sprids nu på de mest märkliga sätt, det finns till exempel en liten skara som har kopierat och tatuerat snipporna på kroppen.

Så här beskriver Anna Åhlund själv fenomenet att rita en teckning per dag, på samma tema:

– När jag fick barn 2010 och samtidigt pluggade till lärare gjorde tidsbristen att jag lade tecknandet lite åt sidan, men jag märkte snart att jag blev en halv och grå person. Mitt tecknande och skrivande jag är som ett alter ego jag inte kan klara mig utan. För att komma igång och rita igen bestämde jag mig för att rita en teckning om dagen och lägga upp på instagram, med text till, det har nu resulterat i den här boken.

Boken har redan hyllats av exempelvis Linda Skugge som beskriver boken som ”fantastiska snippbilder plus texter som orka penetrera och den allseende snippan”. Boken innehåller en stor dos humor, men i allt det roliga finns förstås viljan att bilderna bidrar till frigörelse:

– Kvinnliga kroppar får inte riktigt vara roliga. Nakna kvinnokroppar är alltid omgärdade av krav. De förväntas vara eller sträva efter att vara sexiga och vackra, men de borde ha frihet att vara vad som helst. Det är därför jag gör den här boken. Jag vill bredda handlingsutrymmet för kvinnokroppar, säger Anna Åhlund.

”En snippa om dagen”, Kartago förlag, har recensionsdag 29/10


Utställning och samtal på Serieteket:

Söndagen den 1:a november klockan 14.00 arrangerar Serieteket, Kulturhuset ett program med anledning av Anna Åhlunds bok En snippa om dagen. Det blir samtal och vernissage för en utställning med bilder från boken. Utställningen pågår sedan under hela november. Boken finns till försäljning och går givetvis att få signerad av Anna Åhlund. Fri entré.

Kontaktperson Serieteket: Elin Jansson, 070-88 38 123

www.kulturhusetstadsteatern.se

Fler aktuella titlar från Kartago Förlag:

  • Det kunde varit jag av Sara Olausson
  • Jan Lööf – 75 år av dumheter
  • Rocky borde gå ut (vol 29) av Martin Kellerman
  • Medelålders Plus 7, Kris vid trekaffet av Sven-Bertil Bärnarp
  • Bleckmossen – samlade äventyr 2 av Carolina Carromic Ståhlberg och Oskar Ekman

För mer information, intervjuförfrågan samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Marie Björk: marie.bjork@bonnierforlagen.se08-6968370

www.kartago.se