Jan Lööf firar 75 år med jubileumsbok

Jan Lööf firar 75 år med jubileumsbok

12 november, 2015 | Kartago

Den folkkäre barnboksförfattaren Jan Lööf fyller i år 75 år. I samband med detta ger Kartago Förlag ut praktverket Jan Lööf – 75 år av dumheter.

Jan Lööf är en av våra mest älskade barnboksförfattare och tecknare. I Jan Lööf – 75 år av dumheter berättar han för första gången om sitt arbete, sitt liv, om sina inspirationskällor, hur han har kommit på historierna, hur han skapat bilderna och mycket annat. Under sin karriär har han lyckats undvika intervjuer och att själv stå i rampljuset, samtidigt som han skrivit ett trettiotal böcker, gjort skivomslag, tv-serier, filmer, varit skådespelare, haft ett flertal större utställningar och en permanent installation på Junibacken. 

Boken innehåller en rad tidigare opublicerade bilder, teckningar, affischer, collage, målningar och fotografier. Några av Jan Lööfs vänner och kollegor, som Lasse Åberg, Carl-Johan De Geer, Ingrid Edström, Julia Thorell, Lasse Westman, Isabella Nilsson, familjen Kyhlén, Martin Kellerman, Monica Stein, Sture Hegerfors, Robert Gustafsson och Felix Herngren, berättar även anekdoter.

Jan Lööf (1940) började tidigt med att teckna men fick sin formella utbildning som bildkonstnär på Konstfack i Stockholm. Han har belönats med en rad priser genom åren, bland annat Expressens Heffaklump 1974, 91:anstipendiet 1976, Elsa Beskowplaketten 1977, Seriefrämjandets Unghunden 2009, Selma Lagerlöfspriset 2011. Förutom sina tecknade serier och bilderböcker är han känd för barnprogrammen Tårtan och Skrotnisse och hans vänner.

För mer information samt beställning av recensionsexemplar, kontakta Hanna Lundkvist: hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se, 08-696 86 63

www.kartago.se