100 år sedan avrättningen av Joe Hill – filmvisning och livesamtal

100 år sedan avrättningen av Joe Hill – filmvisning och livesamtal

16 november, 2015 | Albert Bonniers Förlag

Den 19 november är det 100 år sedan Joe Hill avrättades i Salt Lake City. På hundraårsdagen kommer Albert Bonniers Förlag tillsammans med Folkets Hus och Parker, Kungliga biblioteket, Studio S och ABF att arrangera en visning av Bo Widerbergs nyrestaurerade film Joe Hill. Filmen följs av ett direktsänt livesamtal med huvudrollsinnehavaren Thommy Berggren och författaren Göran Greider, aktuell med boken Städerna som minns Joe Hill

Under tidigt 1900-tal emigrerar Joe Hill till New York. Joe lyckas få en del arbeten, men slås av de orättvisor som råder. Han blir aktiv i den förbjudna fackföreningen IWW, International Workers of the World. Förbud råder mot demonstrationer och agitationstal, men Joe kommer runt detta genom att sjunga agitationssånger i Frälsningsarméns namn. Allt fler människor börjar lyssna på hans manifest om strejk, men samtidigt skaffar han sig mäktiga fiender. 

Den 19 november 1915 avrättades Joe Hill för ett mord han med största sannolikhet inte hade begått. När han begravdes tågade tiotusentals människor på gatorna för att hylla hans minne och sjunga hans sånger. 

Filmvisningen startar kl. 18.00 och det efterföljande samtalet mellan Thommy Berggren och Göran Greider leds av Jannike Åhlund. Samtalet äger rum på Bio Rio i Stockholm men filmen och samtalet livesänds i 11 biografer runt om i landet:

 • Bio Rio, Stockholm
 • Spegeln, Malmö
 • Roy, Göteborg
 • Röda Kvarn, Helsingborg
 • Ersboda Folkets Hus, Ersboda, Umeå
 • Kallhälls Folkets Hus, Kallhäll
 • CNEMA, Norrköping
 • Kino, Lund
 • Bio Roxy, Örebro
 • Röda Kvarn, Sävsjö
 • Panora, Malmö
 • Folkets Bio, Jönköping

Läs mer om filmvisningen och livesamtalet på Bio Rio här

Om boken

I boken Städerna som minns Joe Hill följer Göran Greider Joe Hill tätt i spåren, från den Joel Hägglund som föddes i Gävle och emigrerade till USA 1902, till den Joe Hill som tio år senare var en känd sångförfattare och svartlistad fackföreningsaktivist.

Städerna som minns Joe Hill utkom nyligen på Albert Bonniers Förlag

För ytterligare information kontakta:

Hanna Lundkvist, 08-696 86 63

hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se