Anders de la Motte har skrivit årets bästa svenska kriminalroman

Anders de la Motte har skrivit årets bästa svenska kriminalroman

23 november, 2015 | Bokförlaget Forum

Svenska Deckarakademin har röstat fram Anders de la Mottes UltiMatum som 2015 års bästa svenska kriminalroman. Motiveringen lyder: ”En spännande och intrikat konstruerad modern rövarhistoria”.

Om boken:

UltiMatum är en skarpladdad thriller om ett Stockholm och Sverige där ingenting är vad det verkar, där alla medel är tillåtna för att nå makten. Anders de la Motte räknas som en av landets främsta deckarförfattare och hans böcker läses och älskas av fans över hela världen.

När ett illa tilltygat lik hittas i vattnen utanför regeringspartiets kursgård hamnar ärendet på kriminalinspektör Julia Gabrielssons bord. Vem är den döde och varför har något ansträngt sig så för att kroppen inte ska kunna identifieras? Det dröjer inte länge förrän Julia inser att att det finns människor som är beredda att göra nästan vad som helst för att hindra att sanningen kommer fram.

Polismannen David Sarac jagas av demoner. Efter en våldsam uppgörelse som nästan kostade honom livet, vårdas han på en sluten klinik långt från huvudstaden. Han gömmer undan sömntabletterna han får av skötarna. Tjugotvå stycken har han fått ihop, och snart är det dags att ta dem, att för alltid tysta de anklagande rösterna i huvudet. Men ett mystiskt erbjudande får honom att skjuta upp sin död: Vad sägs om ett byte? Quid pro quo? Dina hemligheter mot mina.

Om författaren:

Anders de la Motte är före detta polis och säkerhetschef. För den första delen i [geim]-trilogin tilldelades han Svenska Deckarakademins pris för årets debut 2010. Den nya serien, som inleddes med MemoRandom, ska bli amerikansk tv-serie, producerad av 20th Century Fox.