Peter Robinson, Camilla Läckberg, Arne Dahl med flera klara för deckarfestivalen Crimetime Gotland 2016

Peter Robinson, Camilla Läckberg, Arne Dahl med flera klara för deckarfestivalen Crimetime Gotland 2016

26 november, 2015 | Bonnierförlagen

I somras hade Sveriges nya internationella deckarfestival Crimetime Gotland premiär i Visby. Idag presenteras de första namnen till nästa års deckarfestival som äger rum 17-20 augusti 2016. Hittills är 34 författare redo att inta Visby och bland de utländska gästerna märks Peter Robinson (UK), Elizabeth Hand (US) och Jørn Lier Horst (NO). Medverkar gör även flera av Sveriges mest populära deckarförfattare såsom Camilla Läckberg, Arne Dahl, samt Johan Theorin. Dessutom återkommer favoriter som Håkan Nesser, Jens Lapidus, Mari Jungstedt och Anna Jansson med flera. Festivalpass är sedan tidigare släppta.

Under festivalpremiären i somras intog närmare 3000 deckarälskare ett soligt Visby. Totalt medverkade 50 författare från hela Skandinavien, Storbritannien och USA i ett brett program med över 150 programpunkter. Magnus Utvik, litteraturkritiker, menade att premiären blev ”en riktig succé när det gäller precis allting”.

Idag presenteras 34 klara namn till nästa års festival. Precis som tidigare går deckarfestivalen av stapeln veckan efter Medeltidsveckan, 17-20 augusti i Visby. Större delen av Sveriges deckarelit medverkar och det står nu klart att några av de nya namnen blir Camilla Läckberg, Arne Dahl, Johan Theorin samt Hjorth Rosenfeldt (Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt). Dessutom återkommer flera av Sveriges mest framstående författare såsom Håkan Nesser, Jens Lapidus, Mari Jungstedt, Viveca Sten, Mari Jungstedt och Anna Jansson med flera.

Det är fantastiskt kul att se det stora intresset för deckare i Sverige. Första upplagan av Crimetime Gotland blev en riktig succé och jag ser fram emot att medverka nästa år, säger Camilla Läckberg.

Flera internationella gäster har tackat ja till Crimetime Gotland 2016. Medverkar gör Peter Robinson (UK), en av Englands mest kända deckarförfattare, aktuell med den 22:a boken om kriminalinspektören Alan Banks, Elizabeth Hand (US), flerfaldigt prisbelönt, vars romaner valts ut av både New York Times och Washington Post. Hennes deckare om fotografen Cass Neary lanseras i Sverige i vår och beskrivs som en blandning av Gillian Flynn och Jane Campion’s tv-serie Top of the lake. Medverkar gör även Jørn Lier Horst (NO), kallad för den nya Jo Nesbø när det kommer till försäljningsframgångar samt Lone Theils (DK) som 2015 debuterade med succéboken Pigerne fra Englandsbåden och spås bli Danmarks nya stora deckarstjärna. Peter Robinson och Elizabeth Hand ser redan nu fram emot festivalen.

Jag har alltid läst en hel del nordisk kriminallitteratur och ser verkligen fram emot att träffa några av mina skandinaviska favoritförfattare, och chansen att få möta mina läsare och fans i Sverige såklart! Säger Peter Robinson.

– Jag är extatisk! Jag har alltid velat besöka Gotland eftersom jag har svenska vänner som gormat om det. Jag bor på Maine kusten, och precis som Sverige har vi en skärgård av tusentals öar där många av mina böcker utspelar sig, säger Elizabeth Hand. Så jag räknar med att bli väldigt inspirerad av Gotland!

Även nästa års festival bjuder på ett brett program. Några av de mest populära programpunkterna såsom brottsplatsundersökningarna, mordutflykterna med Mari Jungstedt och Anna Jansson samt den slutsålda skrivarskolan står på schemat även nästa år. Det blir också en gratis barn- och familjescen för de små. Där medverkar återigen Martin Widmark och Helena Willis (LasseMajas Detektivbyrå) samt Kristina Ohlsson med flera kända barnboksförfattare. Publiken kan också se fram emot ett hundratal spännande författarmöten, filmvisning, mordvandringar och middagar med författare.

– Det känns fantastiskt spännande att redan nu ha en stor del av författarlistan klar till nästa sommars festival. Ambitionen är att skapa ett både brett och överraskande program som visar på hela den bredd som finns inom deckar- och spänningslitteraturen idag, säger Carina Nunstedt, festivalchef.

Se hela listan på hittills klara författare till Crimetime Gotland, 2016 nedan. Författare som medverkar för första gången är markerade med (*).

Medverkande författare på Crimetime Gotland 2016 (fler namn tillkommer)

Peter Robinson (UK) (Forum) *
Elizabeth Hand (US) (Constant Reader) *
Jørn Lier Horst (NO) (Lind & Co) *
Lone Thiels (DK) (Norstedts) *
Camilla Läckberg (Forum) *
Arne Dahl (Albert Bonniers Förlag) *
Johan Theorin (Wahlström & Widstrand) *
Hjorth Rosenfeldt(Norstedts) *
Håkan Nesser (Albert Bonniers Förlag)
Jens Lapidus (Wahlström & Widstrand)
Mari Jungstedt (Albert Bonniers Förlag)
Viveca Sten (Forum)
Anna Jansson (Norstedts)
Mons Kallentoft (Bookmark)
Jonas Moström (Lind & Co) *
Ann Rosman (Albert Bonniers Förlag) *
Ninni Schulman (Forum)
Kristina Ohlsson (Piratförlaget)
Christoffer Carlsson (Piratförlaget)
Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand) *
Sofie Sarenbrant (Bookmark)
Emelie Schepp (Wahlström & Widstrand)
Håkan Östlundh (Forum)
Marianne Cedervall (Lind & Co)
Martin Widmark och Helena Willis (Bonnier Carlsen)
Anna Lihammer (Historiska Media)*
Jenny Rogneby (Wahlström & Widstrand) *
Kristina Appelqvist (Piratförlaget)
Lars Rambe (Hoi)
Varg Gyllander (Hoi)
Granbom & Erikson (Hoi)*
Dag Öhrlund (Lind & Co) *
Christian Unge (Lind & Co) *
Gustafson & Kant (Bokfabriken) *

Det detaljerade dag för dag-programmet presenteras våren 2016 tillsammans med hela listan på medverkande författare.

Bakom festivalen står tidskriften/eventserien Books & Dreams och Blixten & Co, i samarbete med Region Gotland och över 15 medverkande bokförlag. Books & Dreams är med bidraget Crimetime Gotland nominerade till Årets Tidskriftsevent 2015. Vinnaren presenteras på Tidskriftsgalan 2015 ikväll, torsdag 26 november.

Mer info om författarna och festivalen finns på: www.crimetimegotland.se

Biljetter
Festivalpass finns att boka på: www.crimetimegotland.se/kop-biljett

Pressbilder
Pressbilder finns på www.crimetimegotland.se/press

Kontakt
Press
Natalie Pettersson, ILES PR 076 867 10 60 natalie@iles.se

Books & Dreams
Carina Nunstedt, festivalchef och programansvarig, Crimetime Gotland 070 667 73 46
carina@booksdreams.se