Sara Kadefors kommer ut med en ny relationsroman, denna gång för mellanåldern

Sara Kadefors kommer ut med en ny relationsroman, denna gång för mellanåldern

11 januari, 2016 | Bonnier Carlsen

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (i butik från 19/1, recensionsdag 2/2) är första delen i Sara Kadefors bokserie för mellanåldern. Den handlar om Billie som fosterhemsplacerats i en för henne helt ny värld, långt ifrån storstaden.

Billies fosterhem är ett brunt hus i Bokarp. I det välstädade huset bor en kall mamma, en överhurtig pappa och två barn som beter sig underligt. Men streetsmarta Billie är inte typen som deppar eller ger upp. Hon skaffar snabbt vänner och helt nya fritidsintressen. Billie inser dock snart att människorna i Bokarp inte har det så lätt. Folk bär på hemligheter och har obegripliga konflikter. Framförallt finns det något man inte pratar om i familjen. Vad är det egentligen som är fel?

Billie är fosterhemsplacerad, men det är ingen deppig socialrealistisk historia, tvärtom. Det är Billie som får andra människor att växa – i fosterfamiljen och i den lilla staden.

Ja, Billie är en person som inte kan förlika sig med offerrollen. Det strider mot hennes natur att sätta sig själv i underläge. Hon fattar verkligen inte ens varför folk runt omkring vill tycka synd om henne och vad det är familjen ska hjälpa henne med. Jag tror inte att någon är förtjänt av att bli behandlad som offer. Det skapar bara passivitet och är stigmatiserande. Det speciella i den här berättelsen är att det är Billie som omedvetet hjälper sin omgivning bara genom sitt sätt att vara, säger Sara Kadefors.

Hur växte historien om Billie fram?

Som motvikt till alla spänningsberättelser på marknaden kände jag att jag ville skriva en ambitiös historia om relationer med en självständigt tänkande individ som är receptiv för stämningar i fokus. Det enda som någonsin intresserat mig på riktigt är vad som händer mellan människor. Redan som barn ägnade jag precis som Billie mycket tid åt att tänka kring vilka andra var och varför. Jag kan lätt bli besatt av människor och deras hemligheter. Relationer är mitt fritidsintresse, skulle man kunna säga. Och när det gäller historier så är det relationsdramer som är mina äventyrsberättelser.

När insåg du att det skulle blir en serie om tre böcker?

Jag är en person som hela tiden vill ha nya utmaningar och eftersom jag aldrig skrivit en serie tänkte jag att det skulle vara ett intressant projekt. Vad händer när man utgår mer från en karaktär än från en ”plot”? Vad blir utmaningarna? Min förhoppning är att jag kan komma längre med karaktären Billie, att jag ska få tid att fördjupa henne och titta på henne ur olika perspektiv.

Billie är vår tids motsvarighet till barnhemsbarnet Anne på Grönkulla och har en fantastisk förmåga och kraft bara genom att vara den hon är och våga vara sig själv. Hon är en intuitiv hjälte. Boken är en knivskarp vardagsskildring med relationerna i centrum, en ”indie-feelgood” av träffsäkra och humoristiska samtidsskildraren Sara Kadefors.

Omslaget till boken är skapat av Philip Edqvist i klass 5 D på Guldkroksskolan i Hjo, som vann den omslagstävling Bonnier Carlsen i samarbete med Sanoma utbildning utlyste hösten 2015.

Sagt om boken

”Sara Kadefors oförutsägbara berättelse om Billie griper tag i läsaren redan på första sidan /…/. Såväl Billies jämnåriga som de vuxna skildras på ett äkta och intresseväckande sätt, hela tiden sedda genom Billies undersökande ögon. Billie är klarsynt och varmhjärtad och hennes historia är skickligt berättad i jagform på ett lättflytande språk med spänstig dialog.” Helene Ehriander, Bibliotekstjänst

Om Sara Kadefors

Sara Kadefors är född i Göteborg och bor i Stockholm med make och två barn. Sara Kadefors är i grunden radiojournalist. År 2001 debuterade hon med Långlördag i City och samma år kom ungdomsromanen Sandor slash Ida, belönad med Augustpriset och filmatiserad. Sedan dess har hon fortsatt att skriva böcker för ungdomar och vuxna, samt även film-, teve- och teatermanus.