Speaking of stories #2

”Gamla föreställningar om kvinnliga författare lever kvar”

29 januari, 2016

I nya avsnittet av Speaking of Stories pratar Denise Rudberg och den amerikanska författaren Caroline Kepnes om skillnaden i synen på manliga och kvinnliga författare, skrivkramp och hur det skulle vara att ta en vit månad – från sociala medier.

Författarna Caroline Kepnes och Denise Rudberg är överens om att det än idag finns olika förväntningar på manliga respektive kvinnliga författare, men även kring hur män och kvinnor skildras i litteraturen.

Författarna pratar också om skrivkramp, och Denise Rudberg beskriver ångesten som det medför:
”Du tänker jag har tappat det. Den här gången är det på riktigt, jag kommer aldrig kunna skriva igen.”

Om det motsatta tillståndet, när fingrarna flyger fram över tangentbordet, säger Caroline Kepnes:
”Jag föreställer mig att det är som att ta hallucinerande droger. Jag älskar den känslan! Man är så i ögonblicket.”

En vit månad är inget för varken Denise eller Caroline, åtminstone inte när det kommer till sociala medier, även om Caroline emellanåt ställer sig frågan om det är hon som använder sociala medier eller om det i själva verket är de som använder henne.

”Vi har blivit en liten nation av privatdetektiver. Våra ögon pekar nedåt istället för rakt fram! Jag tror vi alla kan relatera till känslan när man precis har postat något och känner, usch vad gör jag, varför söker jag uppmärksamhet på det här sättet? Men ändå är det inget jag vill vara utan.”

Allt detta och mycket mer i avsnitt 2 av Speaking of Stories. Producerat av Gabriella Lahti.

Speaking of stories #2
#SoStories

Om Denise Rudberg
Sedan debuten, Väninnan, har Denise Rudberg skrivit flera framgångsrika romanserier, bland annat elegant crime-serien om Marianne Jidhoff. I juni släpps Disa den första delen i en planerad trilogi för unga vuxna.

Om Caroline Kepnes
Caroline Kepnes är född och uppvuxen i Cape Cod och har bland annat arbetat som kortfilmsregissör. Efter att ha klarat av sina studier vid Brown University med livet i behåll är hon numera bosatt i Los Angeles. Hon gjorde sin författardebut 2015 med succéromanen Du, som hyllats av bland andra Stephen King. Uppföljaren Gömda kroppar kommer ut i Sverige i augusti.

Speaking of Stories
I Speaking of Stories möts två författare för att tala om sitt skrivande, aktualiteter, samhälle och kultur. Samtalet tar avstamp ur en gemensam nämnare, sedan bestämmer deltagarna själva var det tar vägen. I varje avsnitt möts en författare från Sverige och en som är på besök i Sverige.

Finns på Acast och iTunes.
www.acast.com/sostories

För mer information, vänligen kontakta:
Stephanie Tärnqvist, stephanie.tarnqvist@bonnierforlagen.se