Hur magsmart äter du?

01 februari, 2016 | Bonnier Fakta

Det finns mycket du kan göra själv för att din mage och hela din kropp ska må bra. Här kan du checka av om ditt kostmönster domineras av magsmarta beteenden.

Magsmart – mat för en lugnare mage och bättre hälsa

Om magen och tarmarna inte mår bra påverkar det hela kroppen, visar den senaste forskningen. I näringsfysiologen David Jonssons aktuella bok Magsmart – mat för en lugnare mage och bättre hälsa får du veta mer om sambandet mellan magen och hjärnan, om alla viktiga bakterierna som du har i kroppen och hur du ska äta så magsmart som möjligt.

I boken hittar du också över 30 recept med alltifrån mellanmål till middagar.

Checka av dina kostmönster

Det finns mycket du kan göra själv för att din mage och hela kroppen ska må bra. Här kommer en liten checklista där du kan kontrollera om ditt kostmönster domineras av magsmarta beteenden.

1. Jag äter minst sju livsmedel varje dag som är rika på vattenlösliga fibrer (grönsaker, frukt, psylliumfrön, chiafrön, bär, havregryn/ hel havre, bönor, linser)
Ja / Nej

2. Minst två måltider om dagen är fria från processade kolhydrater som bröd, pasta, vitt ris, couscous etc.
Ja / Nej

3. Mitt fettintag domineras av nyttiga intakta fettkällor som nötter, avokado och fet fisk istället för oljor, smör, feta mejerier m.m.
Ja / Nej

4. Jag äter livsmedel med tillsatt socker max två gånger per vecka och då i liten mängd
Ja / Nej

5. Jag äter syrade produkter som syrade grönsaker, yoghurt eller tofu minst fem gånger i veckan
Ja / Nej

6. Jag tar tillskott av probiotika
Ja / Nej

Ju fler av frågorna du ärligt svarat ja på, desto mer magsmarta beteenden har du troligen. Om du svarat ja på minst fem av frågorna ovan domineras dina kostval av sådant som kommer att gynna din mage och därigenom hela ekosystemet DU. Om inte finns det fortfarande rum för förbättring och det är inte så tokigt det heller!

Utgivna böcker

Magsmart - mat för en lugnare mage och bättre hälsa

Magsmart – mat för en lugnare mage och bättre hälsa

Från att ha varit det av kroppens organ som det har talats tyst om har tarmen kommit ”i ropet”. Om mage och tarmar inte mår bra påverkar det hela kroppen. Här kan du lära dig mer om sambandet…