Fler stjärnförfattare klara för deckarfestivalen Crimetime Gotland

10 mars, 2016

Brittiska thrillerstjärnan Sharon Bolton, prisbelönta danska författaren Thomas Rydahl samt hyllade svenska författarna Mats Strandberg, Denise Rudberg, Tove Alsterdal och Cilla & Rolf Börjlind med flera är nu också klara för Crimetime Gotland 2016.

Totalt medverkar över 50 deckarförfattare på Sveriges största deckarfestival den 17–20 augusti i Visby. Sedan tidigare är flera stora namn klara. Däribland Peter Robinson (UK), Camilla Läckberg, Arne Dahl, Elizabeth Hand (US) och Jørn Lier Horst (NO) med flera. Nu presenteras även Crimetimes skrivar-workshops, utflykter och mordvandringar.

Den fyra dagar långa deckarfesten Crimetime Gotland går även i år av stapeln veckan efter Medeltidsveckan, den 17–20 augusti i Visby. Nu presenteras ytterligare 20 festivalklara författare. Bland dessa märks kritikerrosade thrillerstjärnan Sharon Bolton (UK) som ser fram emot att besöka Sverige för första gången i augusti.

– Meeting readers is always a very great pleasure for me and Gotland looks beautiful and I’ve heard very favourable reports about the festival. I also very much enjoy hearing other crime writers speak. After ten years in the business, I’m still fascinated by the craft of story telling, säger Sharon Bolton.

Medverkar gör även svenska författaren Mats Strandberg (Engelsfors-trilogin), aktuell med skräckromanen Färjan:

– Det är fantastiskt att böcker kan engagera så många. Jag ser fram emot att träffa mina läsare i vackra Visby och har fått mycket respons på Färjan från just Gotland. De sista meningarna i boken har gjort en del gotlänningar riktigt mörkrädda! säger Mats Strandberg.

Klara för festivalen är nu även: Thomas Rydahl (DK), 2015 års vinnare av Nordens största deckarpris, Glasnyckeln, Ingar Johnsrud (NO), Tove Alsterdal, Cilla & Rolf Börjlind, Denise Rudberg, Joakim Zander, Henrik Tord och nya stjärnskotten Carolina Neurath, Camilla Sten, Martin Österdahl, Cecilia Lindblad och deckarduon Olséni & Hansen.

Nu släpps även biljetterna till Crimetimes populära skrivarskola, bussutflykter med Anna Jansson och Mari Jungstedt samt biljetter till litterära och historiska mordvandringar i Visby. Med anledning av det stora intresset för skrivande presenteras nu två olika skriv-workshops där framgångsrika författare bjuder på sina bästa skrivartips. Medverkar gör: Sören Bondeson, Viveca Sten, Anna Jansson, Denise Rudberg, Ninni Schulman, Emelie Schepp, Malin Persson Giolito, Marianne Cedervall och Johan Theorin. Crimetime Gotland 2016, bjuder även på skrivarskola och mysterievandring för barn.

– Vi fick en fantastisk start förra året och är mycket laddade inför en andra festival. Crimetime Gotland ger läsarna en möjlighet att komma nära sina favoritförfattare. Vi blandar alla genrer inom spänningslitteraturen – från traditionella deckare till thrillers. I år blir det extra mycket skräck. Dessutom satsar vi mer på barnens Crimetime för att få fler unga att vilja läsa, säger Carina Nunstedt, festivalchef och programansvarig.

På barn- och familjescenen medverkar Henrik Jonsson och Ingela Korsell (PAX-serien) samt Beppe Singer (programledare SVT), som bjuder på detektivexperiment. Dessutom återkommer favoriterna Martin Widmark och Helena Willis (LasseMajas Detektivbyrå) samt Anna Jansson (Emil Wern-serien) och Kristina Ohlsson (serien om barnen i Åhus), med flera.

Crimetime Gotland 2016, bjuder på över 150 programpunkter, från spännande författarsamtal till brottsplatsutredningar med kriminaltekniker, film och middagar med författare och mycket mer.

Klara författare till Crimetime Gotland, 2016. (Nya klara författare är markerade med *. Fler författare tillkommer.)

Sharon Bolton (UK)*
Peter Robinson (UK)
Elizabeth Hand (US)
Jørn Lier Horst (NO)
Thomas Rydahl (DK) *
Lone Theils (DK)
Ingar Johnsrud (NO)*
Camilla Läckberg
Arne Dahl
Håkan Nesser
Johan Theorin
Viveca Sten
Jens Lapidus
Mari Jungstedt
Mons Kallentoft
Anna Jansson
Mats Strandberg*
Cilla & Rolf Börjlind*
Tove Alsterdal*
Denise Rudberg*
Sofie Sarenbrant
Hjorth Rosenfeldt
Christoffer Carlsson
Kristina Ohlsson
Martin Widmark
Helena Willis
Ninni Schulman
Malin Persson Giolito
Jonas Moström
Emelie Schepp
Ann Rosman
Martin Österdahl*
Joakim Zander*
Carolina Neurath*
Camilla Sten*
Anna Lihammer
Håkan Östlundh
Marianne Cedervall
Jenny Rogneby
Dag Öhrlund
Christian Unge
Gustafson & Kant
Kristina Appelqvist
Lars Rambe
Varg Gyllander
Erikson Granbom
Olséni & Hansen*
Beppe Singer*
Sören Bondeson*
Henrik Tord*
Ingela Korsell*
Henrik Jonsson*
Cecilia Lindblad*

Läs mer om alla medverkande författare och följ programuppdateringarna på festivalens hemsida: www.crimetimegotland.se

Crimetime Gotland produceras av bokmagasinet och eventserien Books & Dreams och Blixten & Co, i samarbete med Region Gotland och 15 medverkande bokförlag.

Författarröster om Crimetime Gotland, 2015

”Det kommer att bli en klassiker”
/Jens Lapidus

”En välorganiserad festival med en fantastisk stämning”
/Jussi Adler-Olsen (DK)

”En fantastisk upplevelse”
/Belinda Bauer (UK)

Biljetter

Festivalpass (1-4-dagars), och tilläggsbiljetter för skrivarskola, utflykter med mera finns att boka på: www.crimetimegotland.se/kop-biljett 

Pressbilder

Pressbilder finns på www.crimetimegotland.se/press

Kontakt

Books & Dreams
Carina Nunstedt, festivalchef och programansvarig, Crimetime Gotland
070 667 73 46
carina@booksdreams.se

Press
Natalie Pettersson, ILES PR
076 867 10 60
natalie@iles.se

Blixten & Co
Vera Tjärnå, marknadsansvarig
076 840 04 29
vera@blixten.se