Månpockets nyheter april

Månpockets nyheter april

17 mars, 2016 | Månpocket

Med april kommer våren och härliga pocketnyheter från Månpocket. Genuin läsglädje i vårsolen får man av norska Lars Myttings släktkrönika medan Emelie Schepp höjer spänningen med ett märkligt fall som blir en kamp mot klockan. En riktig klassiker finns också att hitta – Milan Kunderas ”Varats olidliga lätthet” och garanterad kvalitetsläsning från Håkan Nesser och John Grisham, samt en spännande nyhet från Maria Nygren. Nyheterna finns i butik från den 17 mars.

Simma med de drunknade av Lars Mytting
När en vackert snidad träkista dyker upp efter farsfars begravning så vänds tillvaron upp och ner för Edvard. Han har vuxit upp hos sin fåordige farfar på landsbygden men beger sig ut i världen för att finna svar på sitt livs frågor. Sökandet leder honom till Shetlandsöarna och Frankrike där han tvingas gräva i de mörkaste hörnen av sin familjs historia, sammanvävd med de stora tragedierna i Europa under 1900-talet. Lars Mytting, författaren till succéboken Ved, har skrivit en spännande och underhållande släktkrönika. Romanen fick det prestigefulla norska Bokhandlerprisen 2014.

”… en sann bladvändare, skickligt komponerad utan överdrifter.” Björn Gunnarsson, Göteborgs-Posten

”… en fantastisk släktkrönika /…/ Simma med de drunknade är en riktig bladvändare. Jag skulle vilja säga att romanen är en hyllning till hantverket, den arbetande och skapande människan …” Lars Hedström, Norrbottens-Kuriren

”… spännande, bitvis rafflande historia.” Claes Wahlin, Aftonbladet


 Vita Spår av Emelie Schepp
På Norrköpings centralstation står ett tåg stilla i den kalla vinternatten. Ombord har en ung kvinna hittats död. Hennes fingrar är blodiga och från munnen droppar ett vitt skum. Med sig hade hon en väninna som nu är spårlöst försvunnen. Vilka är kvinnorna? Och vad har hänt dem? Jana Berzelius kopplas in som åklagare men fallet gör att hon återigen ställs öga mot öga med sitt dunkla förflutna. Hon måste hon hitta den misstänkte innan polisen gör det.

”Den absolut läskigaste beskrivningen av knarksmuggling jag har läst.” Lotta Olsson, DN

Grey Mountain av John Grisham
Över en natt byts det trendiga jobbet på Manhattan ut mot en juristfirma i den lilla hålan Brady i Appalacherna för den unga framgångsrika advokaten Samantha Kofer. Snart ska livet i Brady visa sig vara något helt annat än vad hon har kunnat föreställa sig. Runtomkring staden där storföretagen har kört fram finns bara förstörelse kvar och Samantha dras in i ett spel där ingen skyr några medel.

Varats olidliga lätthet av Milan Kundera
De lever i exil i Schweiz efter den ryska ockupationen av Tjeckoslovakien. Tereza älskar Tomas djupt men svartsjukt. Hans älskarinna Sabina, konstnär, inleder ett förhållande med Franz, olyckligt gift universitetsprofessor. Tomas och Tereza återvänder till sitt hemland och fråntas möjligheterna att arbeta i sina yrken.Franz reser som fredsaktivist till Kampuchea och Sabina hamnar i USA, skeptisk mot både kommunism och kapitalism. Varats olidliga lätthet från 1984 sammanfattar vår tids politiska, moraliska och erotiska dilemman och har blivit en modern klassiker.
 
Elva dagar i Berlin av Håkan Nesser

Arne Murberg är inte något nobelprisämne. Men han är en god människa och när hans far på sin dödsbädd ger honom ett uppdrag i Berlin gör han sitt bästa för att ro det i land. Arne är ingen van resenär, hans tyska kunde vara bättre och han tar sig fram med karta och på Guds försyn. Onda och goda krafter korsar hans snirklande väg. En galen professor och en ung kvinna i rullstol, till exempel. Och ett par gula skor. Och en häxprocess.

”En saga, med svärta i botten, framsjungen med en lätthet i tonen som om det inte fanns några bekymmer alls i världen.” Ingrid Bosseldal, GP

Feberfågel av Maria Nygren

I en febrig augustihetta är den före detta polisen Linn ute i skärgårdsidyllen Sejdarö på Ålands hav. Under täckmanteln att fotografera öns fågelliv utreder hon varför så många olyckor drabbat öborna. Enkla försäkringsbedrägerier visar sig vara något helt annat och djupt fördolt finns en hemlighet. Är orsaken till olyckorna övernaturlig eller värdslig? Feberfågel rör sig i gränslandet mellan förnuftet och den gåtfulla naturen – både den mänskliga och den yttre runt om oss.

”Skickligt frammanar hon intensiva bilder, inte minst av öns dramatiska natur.” Cecilia Nelson, GP