30 mars, 2016 | Bonnier Fakta

Journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin är aktuella med ”Miljödieten”. Här listar vi miljödietens fem steg och bjuder på recept från boken.

Snyggare, smalare, sundare – och rädda världen på köpet

Idén till Miljödieten av Daniel Öhman och Maximillian Lundin föddes ur en enkel teori: Kan det vara så enkelt att den mat som är bra för vår planet också är den som är överlägset bäst för vår kropp? I boken får vi följa författarnas resa till en grönare vardag och hur de blir både piggare och av med extrakilona genom att äta enligt miljödieten.

Miljödietens fem steg

1. Mindre kött och mera grönt
2. Dra ner på sockret
3. Välj ekologiskt
4. Följ årstiderna
5. Rör på kroppen

I boken finns även flera fina recept som alla kan tillagas på tre vis: veganskt, vegetariskt med inslag av ägg och mjölkprodukter eller med en stor del grönsaker med inslag av kött eller fisk. Du väljer själv hur långt du vill gå.

NACHO GRANDE MED MAJS- OCH TOMATSALSA OCH CHILIMAJONÄS

Veganskt

Recept på Nacho grande från MiljödietenBönröra med bruna bönor
8 dl kokta bruna bönor (800 g)
½ gul lök
10 vitlöksklyftor
1 röd chili
½ tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk havssalt

Majs- och tomatsalsa
½ tsk hel koriander
2 tomater
1 dl frysta majskorn
4 msk färskpressad limesaft
2 msk olivolja
½ tsk havssalt
svartpeppar från kvarn

Chilimajonnäs
ca 3 dl (håller övertäckt i kylen i cirka 10 dagar)
1 dl osötad sojadryck utan kalcium
2 dl naturell olja
1 tsk stark senap
1 msk färskpressad citron
½ tsk havssalt

Mixa ner 1 tsk finhackad chili på slutet.

Tillbehör
2 dl långkornigt vitt ris
1 påse naturella nachos (150 g)
1 gul paprika
¼ gurka
1 avokado

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull, tillsätt riset och låt koka i 13 minuter. Häll av vattnet och låt riset ånga av under lock i 5 minuter.

Skala och finhacka lök och vitlök till bönröran. Finhacka även chilin. Bryn lök, vitlök och chili i en stor stekpanna i 2–3 minuter. Tillsätt oregano och paprikapulver, rör om och räkna till tio. Tillsätt vinäger, salt och bönor. Rör om ordentligt. Mosa gärna bönorna litegrann med en potatisstöt. Tillsätt lite vatten i taget tills röran har en krämig konsistens. Lägg upp i en skål.

Rosta korianderfröna till salsan i en torr het panna i cirka 1 minut. Mixa eller mortla dem till ett grovt pulver. Skär tomaterna i tärningar. Blanda tomat, majs, limesaft, olivolja, salt, korianderpulver
och svartpeppar ordentligt.

Värm ugnen till 200 grader och grill. Lägg ut nachosen på en stor ugnsplåt och fördela bönröran i klickar ovanpå. Baka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Skär under tiden paprikan i strimlor och gurkan i tunna halvmånar. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet.

Servering
Ta ut plåten och fördela paprika, gurka och avokado över det hela. Toppa alltihop med salsan och klicka ut cirka 1 dl chilimajonnäs med hjälp av en tesked. Ät direkt från plåten med riset i en skål bredvid.

…för att göra receptet vegetariskt
– 2 dl kokta bruna bönor (200 g)
+ 50 g lagrad hårdost

Riv osten. När du har lagt ut bönröran på nachosen, strö över osten och baka i ugnen. Servera som ovan.

…plus kyckling
– 4 dl kokta bruna bönor (400 g)
+ 100 g kycklinglårfilé med skinn
+ ¼ tsk havssalt

Stek kycklingen gyllenbrun i en stekpanna med skinnsidan neråt. Lägg över i en liten kastrull, tillsätt saltet, täck med vatten och låt koka i 30 minuter under lock på medelvärme. Ta upp kycklingen, hacka den i små bitar med kniv och blanda den med bönröran. Lägg ovanpå nachosen. Fortsätt enligt veganreceptet ovan. Spara gärna fonden från kycklingen till ett annat matlagningstillfälle.

 Se hur enkelt majonäsen i receptet tillagas: 

 


ÄRTKRÄM (VEGANSK)

ca 3 dl (håller övertäckt i kylen i 2–3 dagar)

2 dl tinade gröna ärter
1 dl havredryck
saften från ½ citron
½ tsk havssalt

Mixa ärter, havredryck, citronsaft och salt med stavmixer.

Utgivna böcker

Miljödieten

Miljödieten

Kan det vara så enkelt att den mat som är bra för vår planet också är den som är bäst för vår kropp? Om du minskar på köttet, äter mer grönt, köper ekologiska råvaror, följer årstiderna i valet…