Fyrtio år sedan Ulf Lundells Jack kom ut – jubileumsutgåva med nyskrivet förord

Fyrtio år sedan Ulf Lundells Jack kom ut – jubileumsutgåva med nyskrivet förord

04 april, 2016 | Wahlström & Widstrand

Jack tog mej fem år. Det första utkastet dog av utmattning efter 90 sidor raketfart med minimalt avstånd.Det blev liggande. Men jag kunde inte släppa det, jag tog fram, skrev om allt från början igen, samma minimala avstånd, tredje varvet lite luftigare mellan raderna. Men samma utmattningsdöd. Flyttade med kamrater ut i naturen. Skrev om igen. Knatter knatter.”

Raderna ovan är hämtade ur Ulf Lundells nyskrivna förord till Jack, som nu ges ut i jubileumsutgåva med anledning av att det i år är fyrtio år sedan romanen gavs ut för första gången.

Jack var Ulf Lundells författardebut och handlar om författarnovisen och rumlaren Jack och hans irrfärder i den stora huvudstaden under 70-talets första hälft. Vad som i början kan te sig som en Bellmansk glädjeyra utvecklar sig med tiden till en allt dystrare backanal. Så är det nämligen: älskar man vinet får man huvudvärk, älskar man livet i allt för hög grad får man snubbliga fötter och skrikigt hjärta.

Recensionsdag är den 6 maj.

För frågor eller beställning av recex, vänligen kontakta Stephanie Tärnqvist.