Tjyvstarta odlingen inomhus med Lena Israelsson

11 april, 2016 | Bonnier Fakta

Enligt väderstatistiken har våren nu kommit till stora delar av landet. I Lena Israelssons aktuella bok ”Odla året om” går hon igenom hur man kan odla grönsaker och örter året om. Här hittar du tips från boken på hur du kan förodla inomhus för att få en snabbare skörd.

Skörden har inte högst prioritet just nu men det har däremot förodlingen

I Malmö kommer våren redan den 22 februari och i Stockholm den 16 mars. I Kiruna däremot dröjer det till den 1 maj innan våren anländer.

Trots detta kommer det inte på fråga att så ute, då jorden är iskall och blöt. Jo, visst händer det att solen gassar, men då kan du ge dig katten på att det snöar nästa vecka. Men låt er inte stoppas, du kan tjyvstarta odlingen inomhus.

FÖRODLING INOMHUS

Skörden har inte högst prioritet just nu men det har däremot förodlingen, eller förkultiveringen, som det heter på fackspråk. Det är ett sätt att tjyvstarta inomhus för att få snabbare skörd. Ibland är förodlingen ett måste för att växten ska hinna utvecklas i vårt klimat.

I huvudsak är det fyra kategorier av växter som brukar förodlas:

  • Växter med så lång utvecklingstid att de inte hinner bli skördefärdiga om du inte tjuvstartar inomhus. Exempel: aubergin, blek- och rotselleri, chilipeppar och paprika, kronärtskocka, purjolök och annan frösådd lök samt tomat. De måste förodlas.
  • Gurka, squash, pumpa växer snabbt, men fröna ruttnar i kall jord och småplantorna avskyr kyla. Bara i södra Sverige kan du så direkt.
  • Sallat och andra snabbväxare kan också förodlas. Det gör vi i så fall bara för att få ett par veckors tidigare skörd. Själv envisas jag med att förodla persilja och plocksallat. Obs! Kallvädersväxter med kort livslängd, exempelvis rucola, smörgåskrasse och koriander och dill ska aldrig förodlas. Du hinner knappt få ut dem förrän de går i blom. Ofta säljs de som plantor i handeln, det är bortkastat!
  • Potatis sår vi som bekant inte. Men förodling är det lik förbaskat när vi sätter sättpotatis på groddning. Bäst blir groddarna om det är ljust. Placera dem gärna i äggkartong med jord eller på bricka med jord. Då får knölarna både groddar och rötter.

FÖRODLINGENS PRINCIPER

Nybörjare klagar ofta över att deras plantor, särskilt tomatplantor, är klena. Nu behöver de inte vara lika knubbiga som handelsträdgårdarnas plantor, men de ska i alla fall stå på egna ben. Orsaken till rangligheten brukar vara svagt ljus och/eller för hög temperatur i rummet. Låt förodlingens tre principer råda. Då kommer det att fungera.

  • Massor av ljus! Utan tillräckligt med ljus blir det inte mycket bevänt med fotosyntesen, vilket ofelbart leder till klena plantor. Men nu är det så turligt att växter även frodas i artificiellt ljus, det vill säga under växtbelysning. Den gör det möjligt att odla med framgång både i fönster och mörka källare. Eftersom det råder osäkerhet om vilken växtbelysning som är bra och hur den ska användas har jag samlat fakta du behöver om växtbelysning.
  • Rätt temperatur är den andra principen. Frön gror bra i rumstemperatur, men plantorna vill ha ett par grader lägre temperatur. Är det för varmt är det ännu viktigare att kräma på med extra ljus. Det finns nämligen ett intressant samband mellan temperatur och ljus. Det ser ut så här: Ju högre innetemperatur, desto mer ljus krävs. Ju sämre ljus, desto viktigare att temperaturen är låg. Vi kan alltså kompensera värmen med bra växtbelysning. Då blir klena plantor muskulösa.
  • Jämn fuktighet är den tredje principen. Små fröplantor tål inte minsta torka. Men lika snabbt som de kan torka ihjäl kan de ruttna och dö. Vattna med måtta och bara om jorden börjat torka ut.

Utgivna böcker

Odla året om

Odla året om

Lena Israelssons nya bok, Odla året om, är en praktisk handbok för dig som vill förlänga din odlingssäsong. Och fördubbla, ja kanske tredubbla, din skörd. Här får du inspirerande och kunniga…

Gourmetträdgården

Gourmetträdgården

Lena Israelsson visar vägen till köksväxterna som smakar bäst, visar hur de odlas och används. Flera är kulturväxter som hamnat i skymundan av hårt förädlade smakfattigare släktingar. Vi får…

Grönsaksodling

Grönsaksodling

Grönsaksodling för nybörjare är Lena Israelssons älskade klassiker Grönsaksodling i nytt utseende och med ny titel. Här får du hjälp och inspiration metodiskt och lustfyllt, från första… 

Handbok för köksträdgården

Handbok för köksträdgården

Handbok för köksträdgården – ett måste för varje fritidsodlare. Handbok för köksträdgården är ständigt aktuell, med fantastiska färgfoton och massor av köksväxter och odlingstips. Här finns alla…