True Detective-författaren Nic Pizzolatto klar till deckarfestivalen Crimetime Gotland

True Detective-författaren Nic Pizzolatto klar till deckarfestivalen Crimetime Gotland

13 april, 2016 | Bonnierförlagen

Crimetime Gotland, 2016 presenterar stolt True Detective-författaren Nic Pizzolatto till deckarfestivalen i augusti. Nu står det också klart att den prisade författaren Anders de la Motte samt den hyllade kriminalduon Roslund & Hellström medverkar tillsammans med deckarförfattarna Mikaela Bley och Hans-Olov Öberg. Över 60 författare från hela Sverige, Skandinavien, USA och Storbritannien kommer till Sveriges största deckarfestival. Crimetime Gotland pågår 17–20 augusti i Visby.

I höstas vann Nic Pizzolatto Svenska Deckarakademins pris för Bästa översatta kriminalroman för debuten Galveston. Crimetime Gotlandär mycket stolta att presentera författaren och skaparen av den hyllade HBO-serien True Detective till deckarfestivalen i augusti. På festivalen kommer han bland annat ta emot Deckarakademins pris och medverka vid flera seminarier.

– Nic Pizzolatto är en av de mest tongivande kriminalförfattarna vi har idag och jag är så förväntansfull över att han gästar festivalen och därmed ytterligare sätter Crimetime Gotland på kartan som internationell deckarfestival. Årets startfält är både större och mer spännande än vi hade vågat drömma om, säger Carina Nunstedt, festivalchef och programansvarig för Crimetime Gotland.

Klara för festivalen är också hyllade kriminalduon Roslund & Hellström, prisade författaren Anders de la Motte samt deckarförfattarna Mikaela Bley och Hans-Olov Öberg. Anders Roslund och Börge Hellströmser fram emot att träffa sina läsare på hemmaplan.

–Vi har under femton år åkt på massor av bokfestivaler utomlands, ofta med vårt eget eller annat svenskt författarnamn som huvudattraktion – och undrat varför landet där de där huvudattraktionerna kommer ifrån, i princip, varit det enda land som saknat en egen crimefestival. Nu behöver vi inte undra det längre. Nu behöver vi inte åka bort för att komma hem, säger Roslund & Hellström.

Idag släpps även biljetter till Crimetimes populära författarmiddagar. Festivalbesökare har möjlighet att äta middag och lyssna på middagssamtal med författarna Hjorth Rosenfeldt, Cilla och Rolf Börjlind, Mons Kallentoft, Emelie Schepp, Sofie Sarenbrant, Viveca Sten, Christoffer Carlsson och Håkan Nesser.

Nyheter till programmet är också ett exklusivt författarsamtal inklusive afternoon tea med de brittiska stjärnförfattarna Peter Robinson och Sharon Bolton samt Denise Rudberg. Det blir även en utflykt med Håkan Östlundh, som guidar till kända platser ur sin kriminalserie med Gotlandskommissarien Fredrik Broman i huvudrollen.

På festivalen medverkar även de kända ljudboksinläsarna Anna-Maria Käll och Tomas Bolme som kommer att framträda tillsammans med författare vars böcker de har läst in.

Om Crimetime Gotland

Sveriges nya deckarfestival Crimetime Gotland äger rum veckan efter Medeltidsveckan, den 17–20 augusti i Visby. Festivalen bjuder på över 150 programpunkter med över 60 medverkande författare från hela Sverige, Skandinavien, Storbritannien och USA. På gästlistan står internationella författare såsom Nic Pizzolatto (US), brittiska deckarförfattarna Sharon Bolton och Peter Robinson, Elizabeth Hand (US), Jørn Lier Horst (NO), Thomas Rydahl (DK), Lone Thiels (DK). Medverkar gör även stora delar av Sveriges deckarelit såsom Camilla Läckberg, Arne Dahl, Håkan Nesser, Anna Jansson, Jens Lapidus, Mari Jungstedt, Christoffer Carlsson,Denise Rudberg, Mons Kallentoft, Johan Theorin, Viveca Sten, Anders de la Motte, Hjorth Rosenfeldt, Tove Alsterdal, Martin Widmark,Sofie Sarenbrant, Cilla och Rolf Börjlindsamt debutanterna Carolina Neurath och Martin Österdahl med flera.

Under fyra fullspäckade dagar kommer festivalbesökare kunna möta och mingla med sina favoritförfattare, lyssna på spännande samtal, åka på utflykter, gå på mordvandringar i Visby, delta i skrivarkurser med kända författare, lösa deckargåtor, dricka deckardrinkar, se film och mycket mer. Festivalen utspelar sig på flera scener i centrala Visby, bland annat Wisby Strand, Clarion Hotel Wisby, Donners Hotell och Almedalsbiblioteket. I Almedalsparken finns även Crimetimes barn- och familjescen.

Klara författare till Crimetime Gotland, 2016. Nyheter är markerade med (*)

Nic Pizzolatto (US) *

Sharon Bolton (UK)

Peter Robinson (UK)

Elizabeth Hand (US)

Jørn Lier Horst (NO)

Thomas Rydahl (DK)

Lone Theils (DK)

Ingar Johnsrud (NO)

Camilla Läckberg

Arne Dahl

Håkan Nesser

Johan Theorin

Viveca Sten

Jens Lapidus

Mari Jungstedt

Mons Kallentoft

Anna Jansson

Mats Strandberg

Roslund & Hellström *

Anders de la Motte*

Cilla och Rolf Börjlind

Tove Alsterdal

Denise Rudberg

Sofie Sarenbrant

Hjorth Rosenfeldt

Christoffer Carlsson

Kristina Ohlsson

Martin Widmark

Helena Willis

Ninni Schulman

Malin Persson Giolito

Jonas Moström

Emelie Schepp

Ann Rosman

Martin Österdahl

Joakim Zander

Carolina Neurath

Camilla Sten

Anna Lihammer

Håkan Östlundh

Marianne Cedervall

Jenny Rogneby

Mikaela Bley *

Dag Öhrlund

Christian Unge

Gustafson & Kant

Kristina Appelqvist

Lars Rambe

Varg Gyllander

Erikson Granbom

Olséni & Hansen

Beppe Singer

Sören Bondeson

Henrik Tord

Ingela Korsell

Henrik Jonsson

Cecilia Lindblad

Hans-Olov Öberg *

Läs mer om alla medverkande författare och följ programuppdateringarna på festivalens hemsida: www.crimetimegotland.se

Crimetime Gotland produceras av bokmagasinet och eventserien Books & Dreams och Blixten & Co, i samarbete med Region Gotland och 15 medverkande bokförlag.

Biljetter

Festivalpass (1-4-dagars), och tilläggsbiljetter för skrivarskola, utflykter med mera finns att boka på: www.crimetimegotland.se

Pressbilder

Pressbilder finns på www.crimetimegotland.se/press

Kontakt

Books & Dreams

Carina Nunstedt, festivalchef och programansvarig, Crimetime Gotland

070 667 73 46

carina@booksdreams.se

Press

För ackreditering och övriga pressfrågor kontakta:

Natalie Pettersson, ILES PR

076 867 10 60

natalie@iles.se

Blixten & Co

Vera Tjärnå, marknadsansvarig

076 840 04 29

vera@blixten.se