Lär känna din jord

20 april, 2016 | Bonnier Fakta

I boken ”Gödsel” finns inspiration och konkreta råd om när, hur och med vad du ska gödsla. Här nedan hittar du en steg för steg-guide till hur du mäter pH-värdet på din jord.

Ta tempen på din jord. I boken Gödsel lyfter författaren Tina Råman, formgivaren Justine Lagache och fotografen Ewa-Marie Rundquist gamla beprövade gödselmetoder och visar hur man kan odla både resurseffektivt och miljösmart. I boken finns inspiration och konkreta råd om när, hur och med vad du ska gödsla.

Beroende på olika sammansättningar av sura och basiska ämnen kan jorden vara sur, basisk eller neutral. pH-värdet ger oss information om hur balansen mellan de olika ämnena ser ut.

Majoriteten av växterna nöjer sig med att jordens pH-värde inte är helt perfekt för dem, men flera växter skulle belöna dig om du reglerade pH-värdet. När du vet vilka värden jorden har är det enklare att göra rätt insatser.

Ta reda på jordens pH-värde

För att ta reda på vilket pH-värde jorden har kan du till exempel ta hjälp av lackmuspapper eller jordanalys på laboratorium. Enklast är att använda en pH-mätare, som du kan köpa i välsorterade trädgårdshandlare. Till en del mätare behöver du tillsätta avjoniserat (alternativt destillerat) vatten till jorden. Köp i så fall batterivatten på bensinmacken eller töm torktumlaren på kondensvattnet och använd det.

pH-värdets humörskala:

Sur 1-6
Neutral 7
Basisk 8-14
Det optimala pH-värdet för de flesta växter är svagt surt: 6,0-6,5

Såhär mäter du pH-värdet:

1. Ta bort det översta lagret (cirka 3 cm) jord och gräv ungefär 20 centimeter djupt. Gör flera hål på de områden du intresserar dig för. Du behöver cirka 2 deciliter jord.

2. Häll jorden i en stor burk, bägare eller bunke med lock. Tillsätt avjoniserat eller destillerat vatten och rör runt. Proportionerna ska vara två tredjedelar vatten och en tredjedel jord.

3. Sätt på locket och skaka i minst 2 minuter.

4. Vänta i minst 10 minuter så att jorden hinner lägga sig på botten.

5. Doppa pH-mätaren (eller lackmuspapperet) i vattnet ovanför det sedimenterade jordlagret.
Följ instruktionerna på mätaren.

6. Läs av och notera resultatet. Ta flera prover på andra ställen om du tror att de kan skilja sig åt.

Se inslaget ”Fröpanelen om skiten som gör underverk med din trädgård”i Tv4 Nyhetsmorgon 21 april

Utgivna böcker

Gödsel

  • En bok om grunden till all odling, nämligen gödsel. Vill du ge din trädgård och de växter du planterar bästa möjliga förutsättning att frodas och utvecklas? I denna vackra och maffiga bok hittar…