En bok om livet i ett flyktingläger, Det flygande tältet, ges ut på svenska och arabiska i samarbete med Books for Syria

En bok om livet i ett flyktingläger, Det flygande tältet, ges ut på svenska och arabiska i samarbete med Books for Syria

03 maj, 2016 | Bonnier Carlsen

Bonnier Carlsen ger, i samarbete med organisationen Books for Syria, ut Det flygande tältet – drömmar från ett flyktingläger av författaren Rania Issa och illustratören Sawsan Nourallah.

Books for Syria har tidigare gett ut boken på engelska och arabiska och distribuerat den till barn i syriska flyktingläger, främst i Jordanien. Bonnier Carlsen ger nu ut boken på svenska och arabiska. Utgivningsdag är 3 maj, recensionsdag 17 maj.

Att boken ges ut på både svenska och arabiska gör att många kan ta del av texten, både barn till nyanlända och barn som är uppvuxna i Sverige. Att tillsammans läsa en bok om flykt kan förhoppningsvis underlätta att prata om frågor som rör ämnet.

Det flygande tältet – drömmar från ett flyktingläger handlar om Kinanah som lever tillsammans med sina vänner i ett flyktingläger. De drömmer sig bort från de oändliga tältraderna och längtar efter sina hem som de alla varit tvungna att lämna. En dag kommer en ensam pojke, Basheer, till lägret. Han har skiljts från sin familj och tvingats hitta nya sätt att klara av sin situation. Med fantasi lär han de andra barnen i tältlägret att se på världen som en magisk plats. Där en plastbunke kan bli den vackraste födelsedagstårtan, där en gammal brödkant mättar en hel duvfamilj, och där tält faktiskt kan lyfta med vinden och flyga iväg. Men de vuxna ser inte vilken glädje Basheer sprider bland de andra barnen, trots att han fått Kinanah att skratta för första gången på länge. Och snart anklagar de vuxna Basheer för att ha stulit mat.

Det flygande tältet ger en inblick i hur det kan vara att som barn leva på flykt i väntan på trygghet, men den handlar också om att våga hålla fast vid sitt hopp och sina drömmar. I slutet av boken finns även en intervju med två barn som våren 2016 bodde i riktiga flyktingläger. 

Boken finns inom kort tillgänglig att ladda ner kostnadsfritt som ljudbok, inläst på svenska och arabiska, på Bonnier Carlsens hemsida. Här finns också en film där Shada El Sayed, nationell samordnare för Books for Syria, berättar mer om verksamheten och hur de använt sig av Det flygande tältet i flyktinglägren.

Om Books for Syria
Books for Syria är ett biståndsprojekt med uppgift att skänka böcker och utbildningsmaterial till syriska barn som lever på flykt. Books for Syria vill ge barnen en känsla av delaktighet och hopp inför framtiden, samtidigt som böckerna är värdefulla resurser i lägren där tillgången till litteratur ofta är bristfällig. Books for Syria är en del av Books International, ett UNESCO-certifierat publiceringsprojekt som producerar lättillgängliga och relevanta böcker för barn i utvecklingsländer.

För recensionsexemplar, bilder eller ytterligare information, vänligen kontakta Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se. 08 – 696 80 78