Ulf Stark tilldelas Kulla-Gullapriset

09 maj, 2016 | Bonnier Carlsen

Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond har beslutat tilldela Ulf Stark Kulla-Gullapriset 2016. Priset är på 85 000 kronor.

Ulf Stark, senast aktuell på Bonnier Carlsen med Systern från havet, tilldelas Kulla-Gullapriset 2016 med motiveringen:

”Ulf Stark har skapat så viktiga och slagkraftiga berättelser, att de med rätta kan ses som en del av vårt gemensamma litterära arv. I ett författarskap där variationsrikedom och stilistisk skärpa utgör kärnan, låter han pricksäker humor samexistera med allvar och existentiella frågor. Döden är ständigt närvarande, som en oundviklig del av livet och som något vi kan bli vän med. I Starks böcker kan en död syster nedstiga till jorden som ängel för att leka med sin bror, och en pojke finna tröst i insikten att det saknade husdjuret alltid kommer finnas inom honom. Men viktigast av allt är mötet mellan människor, förutsättningen för förändring och utveckling. Det kan få en pojke på äventyr med sin självvalda morfar att växa inombords, och två flickor att mötas bortom kulturella gränser i en tid då finska krigsbarn korsade Östersjön. Ulf Stark ser det stora i det lilla.”

1998 inrättade författaren Marta Sandwall-Bergström en stipendiefond i form av en stiftelse, förvaltad av Sveriges Författarförbund. Stiftelsens syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Vartannat år från och med 1999 delas Kulla-Gullapriset ut till en författare.

Priset delas ut tisdagen den 7 juni på Svenska barnboksinstitutet i Stockholm och följs av ett samtal med pristagaren. Ingen förhandsanmälan och fritt inträde.