4 karriärtips från Eurovision-toppchefen Martin Österdahl

15 maj, 2016 | Bokförlaget Forum

För 20 år sedan började Martin Österdahl sin karriär i mediebranschen som Luma, den nästintill legendariska traineeplatsen hos MTG, som är en omtalad språngbräda rakt in i Stenbeckkoncernen. Luma-året lärde honom att tro på sig själv och vikten av att våga misslyckas. Lärdomar som han har tagit med sig i sin fortsatta karriär.

– Jag hade ett äventyr som affärsutvecklare och riskkapitalist i New York. Det var helt fel för mig på många sätt. Fram till dess hade jag haft medvind i allt jag gjort, men där tog det tvärstopp. Jag fick kämpa för att överhuvudtaget komma till möten med folk. Jag uträttade väldigt lite under den perioden. Men jag lärde mig väldigt mycket.

Modet att våga misslyckas har Martin Österdahl även haft nytta av när hans karriär nu tar en ny vändning och han i höst debuterar som spänningsförfattare.

– Jag har alltid skrivit, men om det verkligen ska hända något måste du kasta dig ut för stupet och se om det bär. Det är en gammal klyscha, men du måste våga för att vinna.

Spänningsromanen Be inte om nåd kommer i augusti i år. Boken är den första delen i en serie om attackdykaren och Rysslandsexperten Max Anger.

Nu i vår är Martin Österdahl exekutiv producent och därmed ytterst ansvarig för SVT:s jätteprojekt Eurovision Song Contest 2016, folkfesten och musiktävlingen med 200 miljoner tv-tittare. Ett uppdrag som han tycker har självklara likheter med att skriva spänningsromaner.

– Oavsett om det gäller TV eller att skriva böcker handlar det om storytelling. Jag har lärt mig jättemycket av att titta på de olika konstformernas sätt att berätta berättelser.

Fyra karriärtips från Martin Österdahl

Var personlig
Tänk efter innan du tackar ja till något och fråga dig själv om det kommer att utveckla dig personligen. Är man ärlig, sträcker ut en hand mot någon och talar om vad man personligen vill så kommer andra hjälpa dig att nå dit. Man ska inte vara rädd för att vara personlig.

Våga misslyckas
Det är först när du testar dina vingar som du har chans att verkligen lyckas. 

Rör dig mellan olika fack
Samhället vill hela tiden dela in oss människor. Är du en kreativ person eller är du en businessperson? Jag har aldrig känt att jag enbart har passat in i ett av de facken. Efter MTG gick jag väldigt långt ner i organisationsschemat för att lära mig sådant som jag inte kunde om koreografi, scenografi och Melodifestivalen. Jag tror att det är en framgångsfaktor i mediabranschen att förstå både det kreativa och det affärsmässiga språket.

Var extra ödmjuk och artig som svensk
Tro inte att du kommer lyckas med internationella affärer bara för att du är svensk. Svenskar kan uppfattas som kantiga och raka så du måste vara ännu mer ödmjuk och artig. Har du inställningen ”Det här är bra, för så här gör vi i Stockholm” kommer du inte långt.

Utgivna böcker

Be inte om nåd

Be inte om nåd

  • Året är 1996. En ung kvinna som jobbar åt ett svenskt företag försvinner spårlöst i Sankt Petersburg. Hennes svenske pojkvän och kollega, attackdykaren och Rysslandsexperten Max Anger, åker dit…