Banner BonnierHoops

Basket och kultur delar planhalva under BonnierHoops

14 juni, 2016

Den 15 juni klockan 15:00 invigs basketplanen mitt på Kista torg med hiphopartisten Finess och streetbaskettävlingar mot både författare och blåljus. BonnierHoops vill genom basketen erbjuda en rolig aktivitet under sommarmånaderna och samtidigt inspirera ungdomar till läsande genom att utmana och utveckla det skrivna ordet.

Poesitävling på svensk kreol och skrivarworkshop

Svensk kreol, eller det man många gånger kallar för ”förortsdialekt” syns sällan i poetiska sammanhang bortom svensk hiphop som i Erik Lundins texter.

En kreol är ett språk som uppstår i mötet mellan två eller flera språk och kulturer genom migration eller kolonialism. Den föds inte direkt, utan först när en ny generation talar den som sitt modersmål. Med ett nytt språk, en ny och egen poesi. Genom världens första poesitävling på svensk kreol är det nu dags för suedikreolen att ta större plats i kulturen, säger Alex Valencia Rodallec från Orten i fokus, som är projektledare för tävlingen.

Poesitävlingen kommer att bestå av två deltävlingar och en final som avgörs av en jury bestående av poeten Mara Lee, poetry-slam poeten Sabrina Ibenjellal och rapparen Ali Khamis. Alla bidrag ska vara skrivna på svensk kreol och kan vara i formerna slampoesi, Acapella rap eller vanlig poesi. Uppträder vid invigningen och finalen gör Hässelby-rapparen Jaouli ”Finess” Akofely, känd från TV4-programmet ”Lyckliga gatan” och aktuell med låten ”Stad i ljus”.

Parallellt under sommaren kommer även kulturkollektivet Gärigheter anordna en skrivarverkstad för ungdomar som tar avstamp i boken Alla borde vara feminister, av Chimamanda Ngozi Adichie, som i höstas delades ut till alla gymnasieelever i årskurs 2.

BonnierHoops

3×3 med blåljus och basketlandslagen

På basketplanen kommer unga i Järvaområdet och Stockholms nordvästra förorter inte bara att ha möjlighet att möta polisen, Fryshuset och brandkåren i streetbaskettävlingen 3×3. Under invigningen kommer de tre Bonnierförfattarna Thomas Olsson, Niklas Krog och Farzad Farzaneh att spela på planen. Förutom det kommer det att finnas ett bibliotek och en läshörna i anslutning till området.

Vi tror verkligen på att basket och läsning hör ihop och att kombinationen är ett bra sätt för oss att möta många olika ungdomar. Vi som jobbar med böcker och läsning ser att allt mer konkurrerar om ungdomars tid och böcker behöver uppmärksamhet på många olika platser. Genom att göra BonnierHoops till en rolig mötesplats hoppas vi också kunna inspirera till kreativa former av läsande och skrivande, säger Bodil Forsberg Unenge, CSR-ansvarig hos Bonnierförlagen.

Bakom BonnierHoops står Bonnierförlagen, Svenska Basketbollförbundet, Järva Basket, Expressen, Citycon Kista Galleria, Stockholm Stad, Fryshuset, Lugna Gatan, Polisen Rinkeby, Stockholms Brandförsvar, Svenska Kyrkan, Kista träff, Smarteyes, Folksam och Spalding.