Fänkålssallad med bakad lax och granatäppelvinägrett

04 augusti, 2016 | Bonnier Fakta

Här hittar du recept på sommarens godaste fänkålssallad med bakad lax och granatäppelvinägrett från Jonas Lundgrens aktuella bok ”Jonas paleokök”.

nyhetesbild_lax-och-fankal-och-granatapple

”Jag älskar sallad och äter det till nästan allt, och en god vinägrett eller dressing gifter ihop alla smaker.”

Tid: 15 minuter
4 portioner


400 g lax
1 msk olivolja
2 fänkålsstånd
1 rödlök
1 dl sötmandel
150 g spenat
2 dl kokta gröna ärtor
salt och peppar

Granatäppelvinägrett
1 granatäpple
1 dl olivolja
2 citroner, saften och ev. zest
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Pensla laxen med olivolja. Salta och peppra och lägg i en ugnsfast form.
3. Ugnsbaka laxen i 10–15 minuter.
4. Skiva fänkålen så tunt du kan med en mandolin eller en vass kniv. Skala och skiva rödlöken och hacka mandlarna. Blanda ihop med spenat och ärtor till en sallad. Salta och peppra.
5. Kärna ur granatäpplet och blanda kärnorna med olivolja och citronsaft till en vinägrett. Smaka av med salt och peppar.
6. Ta ut laxen ur ugnen och tryck med sked försiktigt ut fina bitar att lägga ovanpå salladen. Servera med granatäpplevinägrett.

TIPS:
Riv gärna ner citronzest i vinägretten för extra smak.

Receptet är hämtat från Jonas Lundgrens aktuella bok Jonas paleokök, som innehåller hälsosamma recept av rena råvaror.

Vill du veta mer om vad paleo är? Läs mer här