Josefine Sundström barnboksdebuterar med högläsningsbok om femårings vardag

Josefine Sundström barnboksdebuterar med högläsningsbok om femårings vardag

09 augusti, 2016 | Bonnier Carlsen

Josefine Sundström, journalist, författare och känd som programledare på bland annat SVT och Sveriges radio, barnboksdebuterar med Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass. Det är en rikt illustrerad kapitelbok om små och stora ögonblick i femåriga Saga Larssons vardag.
– Idén med boken är högläsning, säger Josefine Sundström.

I fem fristående kapitel, rikt illustrerade av Emma Göthner, får läsaren lära känna Saga Larsson som bor i ett av ”gladhusen” på Solrosvägen. I radhuset finns förutom Saga en allergisk mamma och en småstressad pappa. Här består äventyren i att sova borta för första gången, leta efter en bortsprungen katt och leka i årets första snö. Josefine har inspirerats bland annat av Kerstin Thorvalls vardagsberättelser från 70-talet, men även av sin egen familjevardag.

– När Sagasagor kom till levde jag i en bubbla av vab, simskola, skalade äpplen och galonoveraller. Min äldsta dotter skulle fylla fem och hade blivit mogen för böcker med mer text. Vi besökte både bokbussen och bokhandeln och hittade mest fantasiberättelser om djur och övernaturligheter. Det var härliga världar att vara i, men vi saknade moderna vardagsbetraktelser. Då bestämde jag mig för att låta min tredje vuxenroman vila och låta femåringens perspektiv ta plats. Idén med boken är högläsning, säger Josefine Sundström.

Du har sagt att ”bomber och granater inte behövs för att dramatisera en femårings vardag.” Vad menar du med det?
– Jag tänker att vi vuxna stressar våra barn att uppleva stora saker. Vi serverar kickar i form av färdiga leksaker, plingande dataspel och besök i coola nöjesparker. Inget fel i det, så länge vi även erbjuder barnen det enkla. Att ta en vuxen i handen och gå ut i skogen kan vara ett nog så stort äventyr.

Sagt om Sagasagor:
”…Författaren har blicken och örat för just vardagens dramatik i en femårings värld och hon ger den en bra litterär gestaltning. Dessutom har hon ett fint ackompanjemang av Emma Göthners illustrationer som fyller på och lyfter fram med sina vinjetter och utfallande bilder. Boken är en utmärkt högläsningsbok för barn i förskoleåldern där berättandet får flöda ur en källa som många barn kan spegla sig i.” – Ulf Malmqvist, Bibliotekstjänst, BTJ-häftet nr 18, 2016

Sagasagor har utgivningsdag 31 augusti, recensionsdag 15 september.

För mer information, beställning av recensionsexemplar och/eller intervjuförfrågan, kontakta Jenny Helldahl, jenny.helldahl@bonnierforlagen.se, tel: 076-526 09 80

JOSEFINE SUNDSTRÖM är journalist och författare och har arbetat som programledare på SVT och Sveriges Radio med bland annat barn- och ungdomsprogram så som Vi i Femman, Junior Jeopardy, Lilla Melodifestivalen och det egenproducerade småbarnsprogrammet Klara Färdiga Gå. Hon har också guidat tittarna genom program som Melodifestivalen, Voxpop, Combo och Världens Barn. 2010 debuterade hon som författare med romanen Vinteräpplen. 2012 kom boken om Boel och Oscar. Josefine är dessutom utbildad balettdansös och har under många år arbetat som barndanspedagog.

Bonnier Carlsen – En bok för varje barn

Bonnier Carlsen är ett av Sveriges ledande barnboksförlag. De omkring 120 nya titlarna per år är både svenska originalproduktioner i text och bild, och utländska böcker i översättning. Vi ger ut böcker för barn och ungdomar i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.