RÖK – ett storslaget romanäventyr av Dan Vyleta

RÖK – ett storslaget romanäventyr av Dan Vyleta

29 september, 2016 | Albert Bonniers Förlag

Res tillbaka i tiden. Träd in i ett England där historien tagit en annan väg än den vi känner till idag. Träd in i en värld av rök.

Det är 1800-tal. På den stränga internatskolan dit samhällets elit skickar sina söner finner två tonårspojkar oväntat varandra. I världen de växt upp i avslöjas onda tankar genom att den syndige ger ifrån sig rök och sot. Som del av aristokratin förväntas pojkarna lära sig bemästra den skamliga röken. Charlie har lätt för att vara god, men för den impulsive Thomas är det en ständig kamp. Under en resa till London kommer de båda en konspiration på spåren. De finner tecken på att röken inte som de lärt sig är ett straff från ovan utan mer liknar en sjukdom, som kan missbrukas i fel händer. Tillsammans med Thomas kusin Livia ger de sig av på jakt efter ett botemedel – och efter sanningen.

Rök för tankarna till såväl Philip Pullman som Charles Dickens. Det handlar om maktmissbruk, rättvisa, förnuft och passion. Om en mystisk sammansvärjning med svindlande förgreningar. Om ett triangeldrama. Om revolutionärer, religiösa fanatiker, hemliga poliser och känslokalla vetenskapsmän. Och om tre unga människor som tvingas inse att allt de trott på är en lögn.

Dan Vyleta är född i Tjeckien, uppväxt i Tyskland, utbildad i Storbritannien och bor idag i Kanada. Han är författare till en rad böcker, bl.a. den kritikerrosade historiska romanen The Crooked Maid, som nominerades till kanadensiska Scotiabank Giller Prize 2013 och översattes till flera språk.

”Vyletas djärva upplägg och övertygande blandning av historia och fantasy ger en stark berättelse om ondska, makt, tro och kärlek.” Publishers weekly

Recensionsdag 14 oktober

För kontakt med författaren och recensionsexemplar, kontakta pressansvarig Marie Jungsand.

marie.jungsand@bonnierforlagen.se / 076-542 80 74