Anneli Furmark vinner Urhunden 2016

Anneli Furmark vinner Urhunden 2016

30 september, 2016 | Kartago

Under en prisutdelning på Bokmässan i Göteborg under lördagseftermiddagen mottog Anneli Furmark, Kartago, priset Urhunden för sin seriebok Den röda vintern. Urhunden är Seriefrämjandets stora pris för tecknade serier och det är tredje gången Anneli får priset då hon tidigare även belönats för både Amatörernas afton 2005 och Jamen förlåt då 2008.

 -Jag är mycket glad för Urhunden. Den här romanen, Den Röda Vintern, är en bok jag velat göra väldigt länge. Det var nästan den första historien jag berättade i serieform överhuvudtaget, i alla fall finns en historia som påminner om den i min första seriebok Labyrinterna som kom 2002. Men jag var inte klar med den, jag tyckte fortfarande att det fanns någonting att säga om grupptillhörighet och människors behov av att kontrollera varandra. Och om kärlek som uppstår oväntat och obekvämt. Därför blev Den Röda Vintern till, säger Anneli Furmark.

Anneli Furmark och är en av de främsta serieberättarna i Sverige idag och har varit verksam både som serietecknare och bildkonstnär i snart tjugo år.

Hennes första serier publicerades i tidskriften Galago i början av 1990-talet, men sedan dröjde det till 1999 och en avslutad konsthögskoleutbildning innan hon började arbeta med serier igen, den här gången med längre berättelser. Hennes första seriebok, ”Labyrinterna och andra serier, utkom 2002 och består av självbiografiska noveller. Hon har sedan dess gett ut flera egna serieböcker och medverkat flitigt i antologier och tidskrifter, i Sverige och utomlands. I senare böcker har hon lämnat det uttalat självbiografiska berättandet, men hennes historier har ofta en stark anknytning till norrländska platser och landskap. Hon arbetar både i färg och svartvitt och lägger lika stor vikt vid bilden som vid texten.

Pressbilder återfinns på:
http://www.kartago.se/forfattare/anneli-furmark/
http://www.kartago.se/bocker/den-roda-vintern/

Hanna Lundkvist
08-696 86 63
hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se

Kartagos huvudsakliga inriktning är tecknade serier, experimentella bilderböcker och humoristisk samhällskritik. Hösten 2013 startas också en antologiutgivning halvårsvis med det senaste inom svenska tecknade serier med just namnet Antologi Tago.  Hösten 2012 utvidgades utgivningen med serieböcker för barn, under namnet Kartago Junior.