Rymdeposen Aniara fyller 60 år – Knut Larssons serieversion i nyutgåva

Rymdeposen Aniara fyller 60 år – Knut Larssons serieversion i nyutgåva

10 oktober, 2016 | Kartago

Den 12 oktober 2016 är det 60 år sedan Harry Martinsons berömda rymdepos Aniara publicerades för första gången. Boken fick ett storartat mottagande och blev 1959 opera i scenisk bearbetning av Erik Lindegren och med musik av Karl-Birger Blomdahl. Men ändå är det kanske först idag som Aniara fullt ut framstår som ett av vår tids konstnärligt och intellektuellt mest utmanande verk. 

2015 gav Kartago förlag ut Aniara som tecknad serieroman av Knut Larsson. I samband med 60-årsdagen kommer boken i nyutgåva som storpocket och med den nyskrivna bonusserien Mimans dotterverkMimans dotterverk är baserad på en dikt ur Doriderna, Martinsons fortsättning på Aniara som publicerades postumt 1980.

Knut Larsson är en svensk serietecknare, illustratör och konstnär. Han debuterade i Galago 1996 och har sedan dess kommit ut med sex seriealbum. Knut Larsson bor och arbetar i Stockholm.

Finissage på Galleri Örhänget den 12 oktober kl. 17-19
Knut Larsson ställer ut originalteckningar från sina två senaste projekt: Harry Martinsons rymdepos Aniara som grafisk roman, och de subtilt ackompanjerande illustrationerna till Jonas Ellerströms bok om kvinnliga flygpionjärer.

För mer information, beställning av recensionsexemplar och/eller intervjuförfrågan, vänligen kontakta:

Hanna Lundkvist
hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se
076-526 11 63

Kartago – Sveriges främsta serieförlag

Kartagos huvudsakliga inriktning är tecknade serier, experimentella bilderböcker och humoristisk samhällskritik. Kartago ger ut ca 25 titlar om året. Bland författarna hittar vi till exempel Martin Kellerman, Lise Myhre, Nina Hemmingsson, Lena Ackebo, Lina Neidestam, Julia Thorell, Jan Lööf, Hans Lindström, Jan Stenmark, Charlie Christensen, Anneli Furmark, Eric Ericson, Carina Kågström och Henrik Lange.

Kartago har sina rötter i Galago och Tago Förlag, som startades 1979 av Rolf Classon. Han driver sedan 2001 Kartago tillsammans med Thomas Olsson.