Pepparkaka på fyra olika sätt

Pepparkaka på fyra olika sätt

08 december, 2016 | Bonnier Fakta

Smaken av pepparkaka är ett måste i december! Här bjuder vi på fyra pepparkaksfavoriter: klassiska pepparkakor från Bonniers kokbok, Jens Linders och Johanna Westmans underbart goda mjuka pepparkaka, Roy Fares fräscha pepparkaksrulltårta och Ulrika Davidssons lite nyttigare chokladdoppade pepparkaksbollar.

Pepparkakor från Bonniers kokbok
Ljuvligt möra pepparkakor. Degen ska stå kallt i minst 1 dygn för bästa resultat, så här krävs planering och lite framförhållning.

500 g rumsvarmt smör
2 msk mald kanel
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
1 msk finstött kardemumma
4 dl strösocker
2 dl mörk sirap
1 ½ dl vatten
1 kg vetemjöl (ca 17 dl)
1 msk bikarbonat

1. Rör ihop rumsvarmt smör och kryddor i en stor bunke.

2. Koka upp socker, sirap och vatten. Häll den heta blandningen över kryddsmöret. Låt kallna.

3. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i smeten. Degen är nu mycket lös och ska stå kallt i minst 1 dygn, täckt med plastfolie.

4. Sätt ugnen på 200º.

5. Ta bara fram lite deg i taget och kavla ut på väl mjölat bakbord. Ta ut kakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i cirka 5 minuter beroende på tjocklek.

7. Garnera pepparkakorna med kristyr.

Recept från Bonniers kokbok


Mjuk pepparkaka med glasyr och torkad frukt
Den här ljuvliga kakan passar inte bara en adventsmorgon i december utan året runt. Blir det något över kan du rosta en några dagar gammal kaka i brödrosten eller stekpannan och servera den med lingongrädde som en julefterrätt. Med glasyr bör kakan ätas upp så fort som möjligt. Utan glasyr håller den i flera dagar och går också fint att frysa.

1 kaka
100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl farinsocker
2 ägg
1 ½ dl gräddfil
1 msk malen kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl

Till formen:
1 msk smör
2–3 msk ströbröd

Glasyr:
3 dl florsocker
3 msk vispgrädde
1 dl hackade nötter och torkad frukt till garnering

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en avlång brödform.

2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget, rör om ordentligt och blanda ner gräddfilen. Blanda kryddor och bikarbonat med mjölet och rör om ordentligt. Rör ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i formen.

3. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda kakan i 45 minuter eller tills en provsticka är helt torr. Låt kakan svalna lite innan du stjälper ut den ur formen.

4. Blanda florsocker och grädde till en tjock glasyr och bred den över den avsvalnade kakan. Strö till sist över nötter och torkad frukt.

Recept från December av Jens Linder och Johanna Westman


Roys pepparkaksrulltårta
Den här rulltårtan är inte så söt i smaken. Färskosten tillsammans med lingonen ger en fräsch, lite syrlig smakbrytning.

cirka 12 bitar
Kaka
120 g vetemjöl (2 dl)
3 g bikarbonat (½ tsk)
8 g malen kanel (3 tsk)
3 g malen ingefära (1 tsk)
3 g malen kryddnejlika (1 tsk)
165 g ägg (3)
130 g strösocker (1 ½ dl)
2 msk filmjölk

Färskostfyllning
100 g rumsvarmt osaltat smör
250 g rumsvarm cream cheese (färskost)
10 g vaniljsocker (1 msk)
210 g florsocker (3 ½ dl)
25 g vispgrädde (1/4 dl)
50 g frysta lingon (ca 1 dl)
ev. frysta och tinade lingon eller rårörda lingon till servering

Kaka: Sätt ugnen på 250 grader, varmluftsfunktion.
Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggblandningen med en slickepott. Vänd till sist ner filmjölken till en slät smet.

Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.

Ta ut kakan ur ugnen, sockra den ordentligt på ytan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper så att den sockrade sidan ligger mot pappret. Låt svalna. För att lättare kunna dra loss bakplåtspappret från kakan kan du pensla det med kallt vatten.

Färskostfyllning: Vispa smör och färskost vitt och fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsockret och därefter florsockret i omgångar. Fortsätt att vispa tills frostingen är fast och fin. Blanda ner grädden. Fördela frostingen jämnt över kakan, strö över lingonen och rulla ihop till en rulle. Servera eventuellt med extra lingon vid sidan av.

Recept från Delicious av Roy Fares


Chokladdoppade pepparkaksbollar på pinne
Roliga och goda bollar som gör sig bra på ett buffébord och som kan avnjutas stående tillsammans med kaffe eller ett gott te. Praktiska små godsaker som kan stå färdiga i kylen i flera dagar. Släpp fantasin fri och variera toppingen precis som du vill!

cirka 15 bollar
8 torkade fikon
4 torkade, urkärnade dadlar
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 krm malen kryddnejlika
en nypa flingsalt
1 msk vatten
100 g mörk choklad, ca 70 %

Toppingförslag
kokosflingor, hackade nötter, mandelspån, frystorkade jordgubbsbitar, sockerpärlor, sockerhjärtan

1. Lägg sötmandel, fikon och dadlar i en matberedare tillsammans med kryddor och salt. Mixa till en jämn smet och tillsätt vattnet lite i taget.

2. Rulla till jämnstora bollar och ställ in i frysen.

3. Smält under tiden chokladen i ett vattenbad och rulla sedan bollarna i chokladen. Trä upp på pinnar och strö över valfri topping. Förvara i kylen.

Recept från Baka glutenfritt med Ulrika av Ulrika Davidsson