Vad dukar du fram på julbordet?

Vad dukar du fram på julbordet?

20 december, 2016 | Bonnier Fakta

Alla har sina egna traditioner när det kommer julmaten, men varför inte prova något nytt? Gör ditt eget julknäcke på Per Morbergs vis, servera Louise Johanssons marinerade lax med betor och senapskräm eller laga Jens Linders och Johanna Westmans härliga grönkålspaj.

Julknäcke
Det bästa på hela julen är att få ta en hårdbrödmacka med julskinka, hemgjord senap och äppelmos och dricka en iskall snaps och ett glas julmust till. Jag hör vad du tänker, du vill ha en öl istället för julmusten. Ta det då.

6 stora brödkakor
50 g jäst
2 dl vispgrädde
3 dl vatten
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
Kryddning: flingsalt, sesamfrön, kumminfrön

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm grädden och vattnet till fingervarmt (37˚). Häll lite av degspadet på jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av spadet, saltet och allt mjöl. Arbeta ihop till en deg.

2. Dela degen i 6 bitar och forma dem till runda bullar. Låt jäsa under bakduk i 20–30 minuter.

3. Värm ugnen till 250 grader.

4. Kavla ut varje bulle med en kruskavel till en så tunn platta som möjligt direkt på bakplåtspapper. Var noga med att plattan är lika tunn på mitten som i kanterna (så att brödet blir jämnt gräddat). Strö på flingsalt, sesamfrön och kumminfrön. Kavla lite ovanpå plattorna så att kryddorna fastnar i degen. Lägg över bakplåtspappret med brödkakan på plåten.

5. Grädda brödkakorna i cirka 8 minuter, vänd dem efter halva tiden. Bröden blir lätt brända i kanterna, så passa dem noga.

6. Låt svalna på galler och förvara knäckebrödet torrt.

Recept från Morberg firar jul av Per Morberg

Marinerad lax med betor och senapskräm
Marinerad lax som smälter i munnen – en garanterad succé på julbordet.
8 portioner

600 g skinnfri salmalax, mittbiten
3 betor, gärna olika färg (t.ex. gul-, röd- och polkafärgad)
½ dl koncentrerad äppeljuice
1 citron, rivet skal och pressad saft
en nypa strösocker
salt och nymald svartpeppar
5 kvistar dill till garnering

Senapskräm
2 dl crème fraiche
2 msk grovkornig senap
2 msk hackad dill
salt och nymald svartpeppar

1. Ta fram laxen och låt den bli halvtinad om den har legat i frysen. Blanda under tiden alla ingredienser till senapskrämen och ställ in i kylskåpet.

2. Skala och skiva betorna lövtunt för hand eller på mandolin. Lägg dem i kallt vatten så att de blir krispiga. Skär laxen i tunna skivor medan den fortfarande är lite fryst, då går det lättare att skiva den tunt. Lägg upp på ett stort fat.

3. Blanda äppeljuice, citronsaft, citronskal, socker, salt och peppar och häll över laxen. Klicka ut senapskrämen mellan skivorna och garnera med betor och plockad dill.

Recept från 52 helger av Louise Johansson

Grönkålspaj med valnötter
En matig paj på vinterns gröna guld. Ett förträffligt vegetariskt alternativ på julbordet och en bra paj att bjuda många på om man dubblar receptet och gräddar i en långpanna.

6–8 portioner
150 g smör
3 ½ dl siktat dinkelmjöl
cirka 2 msk iskallt vatten

Fyllning:
250 g färsk grönkål
2 röda lökar
1 msk smör
cirka ½ tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak
200 g chèvre
2 dl valnötter, grovt hackade

Äggstanning:
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk

1. Hacka snabbt ihop smör och mjöl, allra helst i en matberedare. Tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills du har en deg. Det ska bara ta några sekunder. Låt degen ligga i kylskåpet i 30 minuter.

2. Förbered fyllningen. Repa och grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten i 5–10 minuter. Låt den rinna av i ett durkslag.

3. Skala och skiva löken tunt. Fräs lök och kål i en klick smör på inte allt för hög värme. Salta och peppra.

4. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg den i pajformen. Pricka degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

5. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen.

6. Lägg kålblandningen i det förgräddade pajskalet. Smula över chèvre och häll äggstanningen i formen. Strö över valnötterna.

7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter.

Recept från December av Jens Linder och Johanna Westman