Ola Larsmo tilldelas Delblancpriset

Ola Larsmo tilldelas Delblancpriset

16 januari, 2017 | Albert Bonniers Förlag

Ola Larsmo tilldelas Delbancpriset 2017 för sitt författarskap.

Motivering:
”Ola Larsmo tilldelas Delblancpriset för sitt rika författarskap i vilket han gärna uppsöker bortglömda men avgörande historiska brytpunkter och därmed hjälper oss att förstå vår egen tid. Som ansvarstagande intellektuell, och i Sven Delblancs anda, för Ola Larsmo outtröttligt humanismens talan i kamp mot nutidens oroande tendenser.”

Ola Larsmo, född 1957, numera bosatt i Uppsala. Han debuterade 1983 med kortromanen Vindmakaren och har sedan dess – förutom romaner – givit ut ett urval av sina essäer i Odysséer och novellsamlingen Stumheten. Ola Larsmos senare romaner utspelar sig ofta mot en historisk fond med dokumentära inslag. Hans senaste roman Swede Hollow  skildrar den miljon svenska Amerika-imigranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället – illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter.

Vid sidan av sitt författarskap är Ola verksam som kulturjournalist och samhällsdebattör, främst i Dagens Nyheter. Han är även en stor kännare av irländsk och norsk litteratur. Ola Larsmo är ordförande för Svenska PEN.

Delblancpriset instiftades av Trosa kommun och Sörmlands Nyheter 2011. Priset ges till en högt kvalificerad författare eller annan kulturellt verksam person som i någon mening kan sägas verka i Sven Delblancs anda. Därmed menas bland annat: att som engagerad demokrat och fri intellektuell tala om viktiga ting på ett sådant sätt och med sådan språklig spänst att budskapet når ut till många människor.

Prisjuryn består av Sara Gordan, författare och översättare, Magnus Halldin, författare och litteraturhandläggare vid Svenska Akademien, samt Leif Risberg, lektor och styrelsemedlem i Delblancsällskapet. Priset delas ut 20 maj vid Trosa lands kyrka, Vagnhärad.