Succé för Mandelmanns gård

Succé för Mandelmanns gård

27 januari, 2017 | Bonnier Fakta

Familjen Mandelmann gör just nu succé i TV4:s Mandelmanns gård. Och man kan bara ju inte annat än älska dem. Vi bjuder här på några härliga recept ur deras bok Mandelmanns köksträdgård.

Mandelmanns gård

RAMSLÖKSPESTO
Mixa 1 dl rostade valnötter eller mandlar med 1 knippe ramslök och tillsätt olivolja tills konsistensen är lagom. Blanda i riven ost och smaka av med salt. Gott på pasta, omelett, frittata och bröd.

FLÄDERSAFT OCH FLÄDERCITRON
Flädersaft hör verkligen sommaren till.

Flädersaft

Ingredienser:

ca 100 fläderblomsklasar
12 citroner
3 liter vatten
3 kg socker

Skölj och torka blommorna. Tvätta och skiva tio av citronerna.
Koka upp vattnet. Varva blommor, citronskivor och socker i en kastrull. Häll över det kokande vattnet och låt svalna.

Pressa de två återstående citronerna och häll saften i kastrullen. Låt stå i kylen i 3–4 dygn. Sila sedan saften (spara citronskivorna, se nedan!)

Tappa upp saften på väl rengjorda flaskor.

Den håller i ca 1 månad i kylen, men du kan också frysa den eller värma upp den igen till 77° och tappa den på flaskor så håller den i minst 1 år.

Späd saften före servering.

Släng inte de bortsilade och flädersmakande citronskivorna – de är supergoda till grillat kött och fjälloumi. Förvaras i glasburk i kylen.

PANNBRÖD
Ett måste på julbordet – och närhelst andan faller på – alltsedan barnen var små.

Pannbröd

Ingredienser till 16 bröd:

50 g smör
5 dl mjölk
¼ paket jäst
½ tsk salt
1 msk honung
¼ tsk hjorthornssalt,
½ dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.

Smula ner jästen i en degblandare och häll på smör- och mjölkblandningen. Rör ner salt, honung och hjorthornssalt. Häll i mjölet, men ta det försiktigt på slutet så att inte degen blir för hård.

Arbeta ihop degen tills den släpper bunken och låt den sedan vila i 20 minuter.

Dela degen i 16 bitar och rulla små bullar.

Kavla ut dem tunt.

Hetta upp en gjutjärnsstekpanna (utan fett) och grädda bröden i ca 2 minuter på varje sida.

Låt svalna på galler.

Se ett klipp och följ med till Mandelmanns gård utanför Rörum på Österlen: