Vegetariskt – ja tack

Vegetariskt – ja tack

30 januari, 2017 | Bonnier Fakta

Vegetarisk mat kan vara väldigt gott, mättande och lättlagat. Här är tre riktigt goda recept tagna från våra böcker Bonniers vegetariska kokbok, Siri Barjes Ett stekt ägg är också middag och Lina Wallentinsons Groddar, skott & mikrogrönt.

Pasta med aubergine, tomat och fetaost
Krossade tomater finns med flera olika slags smaksättning, vilket kan vara praktiskt. Naturligtvis kan man istället använda naturella tomater och färsk chili efter smak.

Foto: Ulrika Pousette 

Foto: Ulrika Pousette

4 portioner
2 auberginer
1 tsk + ½ tsk salt
300 g pasta, t ex tagliatelle
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 förp krossade tomater smaksatta med chili (500 g)
200 g fetaost

Tillbehör: blandad sallad

1. Ansa och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på dubbelvikt hushållspapper. Strö över 1 tsk salt och låt aubergineskivorna ligga i cirka 15 minuter.

2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en traktörpanna i cirka 3 minuter. Häll över tomatkrosset och krydda med ½ tsk salt. Låt puttra under lock i cirka 10 minuter. Smula över fetaosten.

4. Servera aubergineskivorna med tomatsås, pasta och blandad sallad.

Recept från Bonniers vegetariska kokbok

Siri Barjes bönchili med choklad, öl, koriander och gräddkokt majs
Den här bönchilin är nog min paradrätt. Låt den koka riktigt länge – helst i två timmar. Jag gillar när det blir en mustig, härligt tjock chiliröra. Å andra sidan, min kompis Felix brukar laga den på trettio minuter och det blir också bra. Den gräddkokta majsen till är ett måste. Ett tips är att göra majsen precis innan grytan har kokat färdigt så att den serveras varm.

Johanna Åkerberg Kassel

Foto Johanna Åkerberg Kassel

Till 8 portioner (gör mycket och frys in!)
Bönchili
2 burkar svarta bönor, à 410 g
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 jalapeño
2 röda chilifrukter
1 morot
4 stjälkar bladselleri
4 msk rapsolja
1 msk spiskummin
salt och svartpeppar
1 burk krossade tomater, à 400 g
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk ljus öl, à 33 cl
3 msk ljus soja
50 g mörk choklad, 70 %
rivet skal och saften från 1 lime

Gräddkokt majs
1 stor burk majs, à 340 g
3 msk smör
3 dl matlagningsgrädde
salt och svartpeppar

Till servering
avokado, crème fraiche, körsbärstomater, tortillachips, mâchesallad, koriander och lime

1. Skölj bönorna i kallt vatten. Hacka lök, vitlök, chili, morot och selleri smått.

2. Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt oljan. Stek spiskumminen i 30 sekunder och släng sedan i lök och grönsaker.  Stek på hög värme tills löken är mjuk.

3. Häll i bönorna, salta och peppra ordentligt. Tillsätt sedan krossade tomater, buljongtärning, öl och soja. Låt koka utan lock på hög värme, helst i 1–2 timmar (grytan ska reduceras och bli till en riktigt kletig och underbar chili), men 30 minuter fungerar också. Var noga med att röra ordentligt då och då, annars bränner det fast!

4. Gör majsröran precis innan grytan kokat färdigt: Låt majsen rinna av i ett durkslag och stek den sedan på hög värme i en stekpappa med smör. Tillsätt grädden och låt det koka ihop. Salta och peppra.

5. Bryt chokladen i bitar och vänd ned den, limeskal och limesaft i chilin.

6. Servera chilin med den gräddkokta majsen, avokado, crème fraiche, tomater, tortillachips, mâchesallad, koriander, limeklyftor och bärs.

Recept från Ett stekt ägg är också middag av Siri Barje

Vintersallad med bovete och halloumi
En groddad variant på en favoriträtt sedan flera år. Fungerar både som grön uppiggare på julbordet och som färgstark lunchsallad.

Lennart Weibull

Foto: Lennart Weibull

4 portioner
400 g groddat bovete
300 g brysselkål
olivolja till stekning
salt
svartpeppar
1 apelsin
4 torkade fikon
½ granatäpple
2 msk hackad persilja
2 msk olivolja
½ tsk flingsalt
1 krm malen svartpeppar
eventuellt ½ dl valnötter (gärna rostade)
200 g halloumi

1. Ansa och skär brysselkålen i halvor. Stek dem i rikligt med olja, i cirka 5 minuter i en stor stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt bovetet. Låt det fräsa i cirka 2 minuter under omrörning. Låt svalna något.

2. Skala apelsinen med kniv. Skär ut hinnfria klyftor. Strimla fikonen. Ta ut kärnorna ur granatäpplet (lättast går det genom att hålla granatäpplehalvan med snittytan nedåt över en bunke och lossa kärnorna ner i bunken) och rensa bort de vita hinnorna.

3. Blanda brysselkålsfräset med persilja, olja, flingsalt och peppar, efter smak. Varva med apelsin och fikon på ett fat eller i en skål. Strö granatäpplekärnor och valnötter över.

4. Skär halloumin i skivor. Stek den i olja på hög värme i cirka 1 minut på varje sida. Toppa salladen med halloumin.

Recept från Groddar, skott & mikrogrönt av Lina Wallentinson