Sveriges Radios Romanpris 2017 till Caterina Pascual Söderbaum postumt

Sveriges Radios Romanpris 2017 till Caterina Pascual Söderbaum postumt

28 april, 2017 | Albert Bonniers Förlag

Caterina Pascual Söderbaum  tilldelas Sveriges Radios Romanpris 2017 för romanen Den skeva platsen postumt.

Juryns motivering:

”Med barmhärtig blick närmar sig författaren den egna livsberättelsen och öppnar samtidigt olika fönster mot Europas mörka historia där läsaren blir medskapande. Ett litterärt mästerverk med lyskraft.”

Om Den skeva platsen:

En familjeroman i flera generationer med förgreningar i 1900-talets våldsamma historia, från andra världskrigets tyska eutanasiprogram till en ung kvinnas uppväxt i Francotidens Katalonien. En berättelse som med utgångspunkt i släktdokument och verkliga händelser tränger djupt ner i människans mörker. Till den idylliska Attersjön i Österrike åker de anställda i förintelselägren för att vila upp sig. På avlivningskliniken Slott Hartheim försöker personalen med sprit, sex eller bara förnekelse stänga ute det som pågår. Vid sommarkolonin Villa Saint-Jean vårdas undernärda barn från de franska interneringslägren. I berättarens egen familj anmäler sig farfadern som frivillig till Hitlers armé. Fadern drömmer om Tredje riket och hamnar i Spanska Sahara. En sammansatt berättelse som på ett böljande, mättat språk undersöker frågor om skuld och ansvar. Går ondska i arv? Är människan underkastad historiens villkor eller kan hon leva fri?

Läs mer om priset och prisutdelningen

Caterina Pascual Söderbaum (1962-2015), levde omväxlande i Sverige och Spanien och var bl a verksam som översättare av svensk litteratur till spanska. Hennes första bok, novellsamlingen Sonetten om andningen (Lejd förlag, 2001), belönades med Katapultpriset för bästa debut. Den skeva platsen blev hennes sista bok.