Varför blir vi smartare av att motionera, Anders Hansen?

Varför blir vi smartare av att motionera, Anders Hansen?

29 september, 2016

247316

Anders Hansen har skrivit boken Hjärnstark, där han visar att vi faktiskt blir smartare av motion.

Hej Anders! I helgen ska jag träffa min svärfar som alltid påstår att det är osmart att motionera. Har du några argument som visar att han har fel?

Anders svarar: Jag har massor! Hjärnan är det organ som påverkas allra mest av att vi motionerar. Träning gör oss mer kreativa, stresståliga och förbättrar vårt minne. Så hur vet man det här? Genom att låta stora grupper människor göra tester för just kreativitet, minne och stress har det visat sig att man presterar bättre om man gör testerna efter att ha varit fysiskt aktiv. Skillnaderna är stora! Tillexempel ökar resultatet på kreativitetstester med upp mot 60 procent om man gör dem efter att ha varit i rörelse jämfört med om man vilat innan. Människor som får lyssna på glosor lär sig 20 procent fler ord om de hör orden när de promenerar.
Faktum är att träning faktiskt verkar göra oss smartare. När man undersökt uppgifter från en miljon mönstrande svenska 18-åringar visade det sig att de som hade bra kondis hade högre IQ. Det skulle kunna bero på att smarta personer gillar att träna snarare än att träningen gör dem smarta så man tittade därför på enäggstvillingar. Enäggstvillingar har nästan alltid identisk IQ. Det fanns ett antal enäggstvillingspar där en bror hade bra kondis och en dålig. De borde ha samma IQ i och med att de var enäggstvillingar men det hade de inte! Den med bra kondis hade högre IQ än sin tvillingbror med dålig kondis. Det är så nära man kommer ett bevis på att träning tycks kunna öka vår IQ – eller i alla fall få oss att komma upp till vår fulla potential vad gäller IQ.
Din svärfar verkar i likhet med många andra ha en bild av träning som bara positivt för kroppen och att det är korsord och sudoku som gäller om man ska få fart på huvudet. Forskningen visar att det är fel och att fysisk aktivitet är det kanske allra viktigaste vi kan göra för vår hjärna.

Läs mer om boken här.

9789173630788