4 höstrecept från matstjärnorna

04 november, 2016

Nästa helg, 10–13 november, handlar det extra mycket om mat här i landet! Välkomna att träffa de bokaktuella matkreatörerna Mathias Dahlgren, Roy Fares, Martina Haag, Clara Block Hane och Siri Barje (bland andra) i Bonnier Faktas monter på Stockholm Food & Wine (C09:61). Som uppladdning bjuder de på varsin rätt ur sina nya böcker – och pratar om sin favoritråvara så här års!

Lyxigt: Svartkål med sardellsmör

martina-clara_0002_mathias
”En av mina favoritgrönsaksrätter!”
Mathias Dahlgren
Aktuell med: Hemkunskap
Favoritråvara just nu:
– Färsk skogssvamp som stekts i en rejäl klick smör, kryddad med salt och svartpeppar. När svampen är nystekt vänder jag den med rå äggula och hackad persilja. Gott med bröd och vin framför brasan i höstmörkret. Prova, det är både busenkelt och grymt gott!
Mathias om sin rätt Svartkål med sardellsmör
– Det här har blivit en av mina favoritgrönsaksrätter. Jag åt något liknande för ett tiotal år sedan på en italiensk restaurang i New York som var så populär att folk som väntade på bord i baren bjöds på stekt kål. Det är viktigt att man steker kålen ganska hårt så att den får en aning rostad smakton. När det finns svartkål kan man med fördel köpa på sig mycket och förvälla och frysa in, så att man har när man är sugen på något gott, enkelt och nyttigt. Sardellsmöret gör du med fördel dagen innan och fryser in i en rulle som sedan rivs till strösselliknande konsistens. Men du kan givetvis också använda det direkt. Det smör som blir över fryser du in och använder vid ett senare tillfälle.

Klicka här för receptet.

Nyttigt: Knäckebröd med rädisor & avokado

martina-clara_0000_siri
”Rädisor är en ny stjärna för mig”
Siri Barje
Aktuell med: Ett stekt ägg är också middag
Favoritråvara just nu:
– Hass-avocadon från amerikanska västkusten fungerar året runt. Men just nu är Bacon-avocadon från Mexico extra bra. Båda finns i vanliga mataffärer.
Siri om sin rätt Knäckebröd med ost, rädisor, avokado och sesamfrön:
– Den här mackan med rädisor och avokado är grym. Som barn ogillade jag rädisor. Mina föräldrar brukade äta dem råa med flingsalt och jag kunde inte tänka mig något äckligare. Men så en dag la jag ned ett knippe rädisor i min korg när jag handlade, gick hem och skivade upp dem så tunt jag kunde och la på mackan. En ny stjärna tändes.

Klicka här för receptet!

Mysigt: Chicken curry

martina-clara_0003_lager-0
”En älskad rätt, nu ännu godare!”
Martina Haag & Clara Block Hane
Aktuella med: Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig
Favoritråvaror just nu, enligt Clara & Martina:
– Äpplen (som ju dessutom finns i curryn, det lättar upp hela rätten och gör verkligen skillnad för känslan när man äter den). Älskar även äppelpajer, äppelkaka, kanelbullar med äpplen, kanelstekta äpplen och bränt äppelmos. Blandad svamp – för att det är så gott att steka trattkantareller, kantareller, Karl-Johansvamp och vanliga champinjoner ihop. Särskilt den här hösten har jag tänkt på att det är så konstigt att man köper dem sorterade, för de växer ju inte så i skogen. Och det blir faktiskt ännu godare när man steker dem blandade (förstås med smör, vitlök, salt och vitpeppar). Skaldjur – för att det är en sån tröst när november känns grått och kallt att man vet att skaldjuren är som bäst så här års. Och även om man bara äter det en gång per höst känns det som att det räcker för att förgylla hela månaden.
Martina & Clara om sin rätt Chicken curry med ris, koriander och färska grönsaker:
– En av världens mest älskade rätter blir ännu godare med färska grönsaker.

Klicka här för receptet.

Sött: Financiers

martina-clara_0001_roy
”Det här är fransmännens version av mazarin”
Roy Fares
Aktuell med: Sweet spots of New York
Favoritråvara just nu:
– Jag älskar att baka med äpple på hösten, det finns ingenting som slår doften från en nygräddad äppelpaj som kommit ut från ugnen. Vi har så många olika sorter äpplen i Sverige som är fantastiskt goda att baka med, allt från en härlig kaka till en dessert med karamelliserade äpplen eller en god sylt/kompott gjord på Ingrid Marie äpplen, perfekt till ostbrickan.
Roy om sin franska sötsak Financiers:
– Fransmännens motsvarighet till vår mazarin, kan man säga. En saftig mandelkaka med fin smak av brynt smör som ger en fyllig, lite nötig karaktär. Vill du så gör du vaniljsås på äggulorna som blir över, men det går lika bra att servera utan.”

 Klicka här för receptet.