Kan jag be om vegetariskt på middagsbjudningen, Magdalena Ribbing?

Kan jag be om vegetariskt på middagsbjudningen, Magdalena Ribbing?

04 november, 2016

skarmavbild-2016-11-01-kl-11-41-34

En nybliven vegetarian är bortbjuden på middag och misstänker att det kommer att serveras kött i stora lass. Hm, ska man säga till? Eller tillhör det god sed att äta vad som bjuds? Inte numera, väl? Vi lät folkvettsexperten Magdalena Ribbing komma med råd så att både gäst och värd kan briljera i helgen.

”Hej!
Jag har nyligen bestämt mig för att bli vegetarian och märker att det är lite knepigt att bli bjuden på middag. Kan Bör jag berätta för värden att jag inte äter kött? Och bör jag i så fall förvänta mig att värden anpassar maten efter mina behov?”

Magdalena svarar: ”En bra fråga! När man blir bjuden till någon på middag eller lunch måste man genast säga som det är: ”Tack, det ska bli trevligt, jag är vegetarian och äter inte kött – men om det är okej för dig tar jag gärna med en egen rätt.”  Ingen värdperson vill ha en gäst som petar undan hälften av den mat man bjuder på, inte heller en hostande gäst eller en som får eksem eller kräks eller något ännu värre. Värdpersoner ska få reda på vad gästerna inte tål. Men gäster meddelar inte vilken mat de vill ha, utan säger vad de inte kan äta eller inte tål, och erbjuder sig att ta med den mat de kan äta. De flesta värdpersoner säger att de kan laga något som gästen kan äta, men gästen kan också få svaret att det är säkrast att egen mat tas med så att det inte blir något misstag.

Att komma till en middag och upptäcka att man inte kan äta det som bjuds är tråkigt och ohövligt. Man kan inte heller som vegetarian låta bli att äta köttet och ta desto mer av grönsaker och sås – tillbehören är avsedda att räcka till alla och räcker inte om en eller två gäster vill äta sig mätta på detta.

Som gäst kan och ska man absolut inte förvänta sig att en bjudmåltid ska anpassas efter ens egna krav, utan man bör förstå att värdpersonen bjuder på ”det bästa huset förmår.” Endast om man har hälso-, etiska  eller kulturella skäl till att undvika viss mat meddelar man detta vid inbjudan – och får då räkna med att övriga gäster äter annat.”

Magdalena Ribbing, folkvettsexpert på DN, författare till Ribbings etikett.

FAKTA / Ribbings Etikett är Magdalena Ribbings senaste bok som handlar om hur man för sig i ett modernt samhälle. Här beskrivs gamla traditioner och nya vanor, ursprung och bakgrund, seder och bruk – många vedertagna, andra nyskapade för vår tid, andra återigen framåtblickande. Alla är bra att känna till – att följa, använda delvis eller avstå ifrån. Vardag och fest, arbetsliv och privatsfär, sociala medier och kommunikation, mångkulturella möten i Sverige och utomlands, bjudningar och klädsel, vanor och ovanor är några av de teman som denna  innehållsrika bok innehåller. Läs boken!

9789137145006