Hur kan jag börja gilla poesi, Magnus William-Olsson?

Hur kan jag börja gilla poesi, Magnus William-Olsson?

17 november, 2016

Magnus William-Olsson, vars senaste diktsamling är en fantasy på fri vers för gamla barn, öppnar dörren till poesins värld för den som aldrig tidigare intresserat sig för poesi.

”Hej Magnus,
Jag har aldrig varit den som läser poesi, men nu är jag nyfiken. Verkar som att det finns en värld att upptäcka. Men var börjar jag? Hur närmar jag mig poesin och finns det någon poet som är bra för oss som är nya?”

Magnus svarar: ”Hej! Ja, det är en värld, kanske den största världen inuti ”verkligheten”. Den sträcker sig så långt bak i tiden man kan se och den innefattar alla mänskliga kulturer och språk. Jag är dyslektiker, men jag tror inte att det bara är därför som jag tycker att den bästa vägen in i poesin är via hörseln. Ordet lyrik kommer av det grekiska adjektivet ”lyrikos” som betyder ”från lyran” – och det berättar att den första poesin var sjungen. Så är det på sätt och vis fortfarande. Dikter liknar mycket mera låtar än romaner. Romaner har man vanligen läst klart när man läst igenom dem. Dikter vill att man ska läsa eller lyssna till dem om och om igen, var gång man av nån anledning känner för det. Precis som låtar. Om du inte är van vid poesi tycker jag att du ska börja med att gå in på www.podpoesi.nu. Där kan man lyssna till poeternas egna inläsningar av sin poesi, gratis och streamat.

Så – gå igenom några poeter, lyssna på dikterna, gillar du dem så lyssna till slutet, gillar du dem inte så byt. När du hittat dina favoriter – gör en låtlista av dem och skicka till nån du tycker borde pröva poesi! Skaffa sedan böckerna dikterna kommer ifrån och läs dem själv. Då har du redan gått in i den där världen och när det väl skett finns det tusen och åter tusen vägar som kommer att leda dig fram och åter i historien, i alla riktningar, upp bland stjärnorna såväl som ner i underjorden, till helvetet och paradiset, det djupaste lidande och den största lycka. Pröva! Och kommer du inte ut därifrån som en annan än när du gick in, så hör av dig igen så ska jag visa dig några bakdörrar från vilka inga som gått över tröskeln någonsin återvänt.”

Vänligen/Magnus William-Olsson, poet

FAKTA / Magnus William-Olsson, född 1960, är en av sin generations mest betydande och mest aktiva poeter. Han är verksam som litteraturkritiker i Aftonbladet, essäist och som översättare av såväl klassisk som modern poesi. Eremitkräftans sånger är Magnus William-Olssons tionde diktsamling.