Vad har jag för fåglar i min holk, Lars Jonsson?

Vad har jag för fåglar i min holk, Lars Jonsson?

23 november, 2016

Rödstjärt, blåmes och grönfink. Tänker du ‘magiska vidunder’ istället för ‘svenska vinterfåglar’? Då är det dags att införskaffa fågelholk, fågelmatare och ett par kikare. Lars Jonsson lär dig namnen på fåglarna som kan tänkas besöka dig så du kan briljera med dina ornitologiska kunskaper.

”Hej! Jag har tänk sätta upp en fågelholk och en fågelmatare utanför mitt fönster. Vad kan jag förvänta mig för gäster och hur kommer de se ut? Vill så gärna imponera på min dotter som älskar fåglar.”

Lars svar: ”Fågelholken kommer att verka relativt tom tills framåt februari, då någon talgoxe eller blåmes kommer att börja vara intresserad, och i april definitivt så. Sätter du ut den i början av maj är det troligare en svartvit flug- eller rödstjärt som ”claimar” den.  En fågelmatare kommer med 100 % säkerhet dra till sig en talgoxe inom en timme, föreslag nr två en blåmes och i rätt miljö (stadspark, aktiv bondgård) gråsparvar och pilfinkar. Grönfink i förort och på landsbygd och har du äpplen, koltrast. En granne i holken är med stor sannolikhet en talgoxe, blåmes eller grönfink. Talgoxen är gul på maken, har svart huvud med en stor vit kind, blåmesen har en blå kalott och gul mage utan svart band. Grönfinken är antingen grönaktig eller gråbrun med en grov näbb och gula fält på vingen och stjärtbasen. Min bok heter Vinterfåglar och ger dig mer att läsa om alla de 59 arter som kan tänkas dyka upp utanför fönstret.”

Lars Jonsson, konstnär, författare och ornitolog.
lars

FAKTA / Lars Jonsson är konstnär, författare och ornitolog med ett tiotal böcker bakom sig, Vinterfåglar är den senaste. Han är bosatt på södra Gotland där det sedan 2004 finns ett museum i hans namn.