Hur maxar jag Nobel-stämningen hemma, Gert Klötzke?

Hur maxar jag Nobel-stämningen hemma, Gert Klötzke?

08 december, 2016

Nobelveckan är igång och snart serveras nobelmiddagen i Blå hallen. Vi har bett stjärnkocken Gert Klötzke tipsa om hur man fixar Nobelstämningen hemma.

Hej Gert,
Vi tänkte ställa till med Nobelmiddag hemma och undrar – hur skapar vi så mycket och maxad Nobelstämning som möjligt?

Gert svarar: ”Hej! När man vill ordna en Nobelfest hemma så är det inte bara maten du behöver tänka på. Det gäller att även få miljön runt bordet och i rummet både högtidlig och mysig! Tyvärr är det väl inte så många som är så lyckligt lottade att de har en Nobelservis hemma, men genom att använda det bästa porslinet, besticken samt glasen du har kommer du långt. Likaså bidrar en vacker uppsättning blommor, ljus samt gärna en linneduk och matchade servetter till att höja stämningen.

Själva middagen bör planeras noggrant så att inte arbetet blir för betungande. Beräkna gärna två till tre dagars förberedelse – då känns inte matlagningen som en börda. Utgå från bra råvaror och var noga med detaljerna, finishen och naturligtvis smaken på maten.

Försök att ha allt så väl förberett så att du bara behöver värma eller steka upp vissa ingredienser under själva middagen. Då kan du tillbringa så mycket tid som möjligt med dina gäster kring bordet. Att handla råvarorna på lördag förmiddag och tro att middagen ska vara klar till kvällen är inte så lyckat.

Lycka till med middagen!
Gert Klötzke”

21541cFAKTA / Gert Klötzke
Född: -44.
Bor: Sollentuna.
Yrke: Kock.
Familj: Sambo.
Tidigare böcker: Författat och medverkat i en stor mängd kokböcker, bland annat Bra kött från nos till svans, Smörgåsbord: alla klassiska recept i modern tappning och Jägarens nya kokbok: från jakt till dukat bord.
Aktuell med: Nobelfesten: nya recept och klassiska menyer, Soppor och bröd.